Webinar digitaliseren van aluminium constructeurs in België

Digitaliseren is een hot topic bij Belgische aluminium constructeurs. Er wordt meer en meer in geïnvesteerd. Ze moeten ook wel. De markt wordt steeds uitdagender, gebouwen steeds complexer en de arbeidsmarkt steeds nijpender. Om nog maar te zwijgen over de lange levertijden en prijzen die fors onder druk staan. Reden voor Facade360 om een webinar te organiseren waarin een viertal experts – Johan Vancoillie van Orgadata, Mauries Boley van ASteQ, Jochem de Langen van CAD-PLAN en Richard Verhoeckx van ISD Benelux – uitleggen hoe je deze uitdagingen met de juiste (combinatie van) software efficiënt te lijf kunt gaan.

Kracht van de combinatie
Waar begin je met digitaliseren als aluminium constructeur? Dat is per bedrijf verschillend. Breng in kaart hoe op dit moment wordt gewerkt, waar de grootste behoeften of pijnpunten liggen en welke doelen je wil bereiken? Beschik je over een verouderd ERP systeem, dan begin je best daar om processen te stroomlijnen. Wil je meer complexere projecten aannemen en in 3D gaan werken, dan is een CAD-systeem en/of een productiesoftware onvermijdelijk. Bekijk dus eerst waar je knelpunten of prioriteiten liggen en ga van daaruit aan de slag. Laat software voor je werken, luidt het advies van de experts. Bedenk bovendien dat er niet één software is die alles uit handen neemt, maar dat de oplossing vaak zit in een combinatie van softwaresystemen. De experts aan dit webinar vertegenwoordigen elk een deel van de markt en zoeken heel bewust de samenwerking op om uiteindelijk gezamenlijk tot een totaaloplossing te komen voor de aluminium constructeur: een ERP (E-R-Plus van ASteQ), een CAD-systeem (ATHENA / APOLLON van CAD-PLAN of HiCAD van ISD Benelux) én een productiesoftware (LogiKal van Orgadata).

Branchegerelateerde software
Het mooie van de partijen aan dit webinar is dat de software die ze vertegenwoordigen specifiek is ontwikkeld voor de branche, de gevelbouwers en raam- en deurfabrikanten. Als we de flow bekijken van een project van een aluminium constructeur, dan wordt zo’n project doorgaans opgestart in een ERP systeem, mogelijk E-R-Plus. De informatie die daarin wordt opgebouwd kan op de achtergrond geautomatiseerd worden doorgegeven aan bijvoorbeeld LogiKal. Deze software doet op zijn beurt exact hetzelfde door een koppeling te zoeken met projectgegevens die meer technisch van aard zijn van bijvoorbeeld ATHENA of HiCAD. Dat betekent dus dat je door deze koppelingen maximaal gebruikmaakt van de specialismen van de individuele softwaresystemen. Waar E-R-Plus meer de logistieke processen coördineert, stroomlijnt LogiKal de technische en systeemtechnische aspecten en stuurt daarmee ook de productiemachines aan, terwijl de CAD-systemen juist ontzettend goed zijn om de specifieke elementen vorm te geven en de bouwaansluitingen en onderconstructies uit te engineeren. De materiaalbehoefte wordt vervolgens weer ontsloten met het ERP en dat maakt de cirkel rond.

Word en Excel
De drie ‘systemen’ hebben misschien hier en daar wat overlap, maar versterken elkaar in alle opzichten. Waar de ene software stopt, neemt de andere het over, soms met een overlap, waardoor er altijd een oplossing geboden kan worden. Ingewikkelde elementen engineeren gaat nu eenmaal gemakkelijker in een CAD-systeem dan in LogiKal. En zo zijn er op allerlei fronten efficiencyslagen te behalen door slim gebruik te maken van de combinatie van software. Er wordt een treffende vergelijking gemaakt met Word en Excel. In Word schrijf je teksten, in Excel maak je tabellen. Dat wil niet zeggen dat je in Word geen tabellen kunt maken of in Excel geen tekst kunt schrijven, maar dat is niet het initiële uitgangspunt. Bovendien vullen beide systemen elkaar uitstekend aan. Zo is dat dus ook met de driehoek ERP, CAD en productiesoftware. Je moet de software gebruiken waarvoor deze initieel is ontwikkeld. Maak je alleen standaard kozijnen, kom je met LogiKal over het algemeen een heel eind. Maar wordt het allemaal wat complexer, zal je aan uitgebreidere oplossingen moeten denken. Soms betekent het dat je bestaande software moet vervangen, soms kun je nieuwe software koppelen met reeds bestaande software.

Data is overal
De experts zien een belangrijke trend in het feit dat data en informatie steeds meer mobiel moet zijn. Men werkt niet enkel meer op kantoor, maar door coronaomstandigheden ook vanuit huis. Daarnaast moet men op de werf informatie kunnen inzien, bewerken, vragen kunnen stellen en processen opvolgen. Dat vormt met de nieuwste software geen enkel probleem. Ze bieden tevens een antwoord op de trend naar papierloos werken die overduidelijk is ingezet en in 2022 alleen maar grotere vormen gaat aannemen, al dan niet gestuurd vanuit BIM. Want als je iets afprint, is het document bij wijze van spreken al verouderd. Je wil de informatie altijd en overal up to date houden.

BIM
Het werd al even genoemd, BIM. In tegenstelling tot in de omringende landen staat België op vlak van BIM nog in de kinderschoenen. Men kijkt de kat uit de boom. Toch gaat het eraan komen, waarschuwen de experts. Het is belangrijk om hier alvast op voor te sorteren. Gebouwen worden steeds complexer. De duivel zit in de details. Fouten nemen in rap tempo toe als op de traditionele manier wordt gewerkt. Met de juiste software echter kan je fouten tot een minimum beperken én snelheid maken bij het engineeren en produceren. Over een jaar of vier is BIM ook in België een hot topic en word je uitgesloten als je hier niet aan kan voldoen. In Nederland en de UK is die trend al ingezet. Het zijn absoluut zaken die je in het oog moet houden. Loop er niet voor weg, adviseren de experts. Er zijn overigens diverse bureaus die je op engineeringsniveau kunnen ondersteunen, zodat je de eerste stappen in BIM al geleidelijk kunt gaan zetten.

Duur? Welnee!
Een misverstand volgens de experts is dat software een kostbare aangelegenheid is. Als je het effectief fileert tot op de graat, worden de échte besparingen pas zichtbaar. Gaande van een verkoper die makkelijker offertes maakt en de calculator en werkvoorbereider die veel efficiënter werken tot het productieproces dat volledig geautomatiseerd wordt aangestuurd, en alles daartussen. Het is een investering die opbrengt. Er is eigenlijk maar één manier om iemand daarvan te overtuigen: simpelweg door het zelf te ervaren. Zien is geloven. De experts nodigen je dan ook van harte uit op de beurs Polyclose om de mogelijkheden te komen bekijken. De koppelingen tussen de software waarover hier wordt gesproken worden continu onderhouden. Je hoeft je daar geen zorgen over te maken. Het is geregeld.  Sterker nog, de systemen integreren zodanig dynamisch dat ze als één oplossing worden ervaren.

Polyclose
Werken met branchegerelateerde software levert dus uiteindelijk geld op. Doordat je efficiënter gaat werken, kun je veelal met dezelfde mensen meer werk verzetten. Dat is in deze uitdagende tijden cruciaal. Profiteer bovendien van de enorme berg aan kennis en ervaring van de partijen aan dit webinar. Zij hebben vaker met dit bijltje gehakt en weten als geen ander waar optimalisaties zijn te behalen. Wees vooral niet bang om software een kans te geven. De Polyclose vormt een mooi podium om heel laagdrempelig kennis te maken met de verschillende softwareleveranciers en een demonstratie te ondergaan. Ga het gesprek aan, maak je problemen inzichtelijk en laat je verrassen door wat branchegerelateerde software voor je kan betekenen. De uitdagingen van morgen zijn in veel gevallen enkel op te lossen met software.

 

Experts:

LogiKal, Johan Vancoillie (Orgadata). Contact via +32 (0) 475 220 530 of Johan.Vancoillie@orgadata.com

E-R-Plus, Mauries Boley (ASteQ). Contact via +31 (0)40 304 1334 of mboley@asteq.eu

ATHENA, Jochem de Langen (CAD-PLAN). Contact via +31-6-155-105-65 of deLangen@cad-plan.com

HiCAD, Richard Verhoeckx (ISD Benelux). Contact via +31 73 615 3 888 of rverhoeckx@isdgroup.com