SKT voorziet Agristo in Tilburg van een hoogwaardige koelinstallatie (video)

Voor de nieuwe hoogbouw van Agristo Tilburg leverde SKT een volledige prefab koelinstallatie met een elektrisch vermogen van 790 kWe en een vriesvermogen van maar liefst 1.038 kW. Dankzij diverse toevoegingen weet SKT het elektrisch verbruik van de koelinstallatie tot een minimum te beperken. En door de verregaande prefabricage was de impact van de opbouw op locatie op de hoofdplanning minimaal.

De prefab koelinstallatie die SKT leverde, bestaat uit twee grote schroefcompressoren met bijhorende ammoniakvaten en pompen in een transporteerbare skid-vorm in combinatie met bijbehorende luchtkoelers (verdampers) die ook de koude leveren aan het hoogbouwmagazijn en de laadkades. “Agristo koos voor een zogenaamde ‘full-option’ uitvoering van de koelinstallatie”, zegt Charles D’hulster, projectingenieur bij SKT. “Daarmee wordt het elektrisch verbruik tot een minimum gereduceerd.”

Full-option
Onder full-option verstaat SKT onder meer frequentieomvormers op de schroefcompressoren voor optimale regeling capaciteit. “Door gebruik te maken van EC-ventilatoren zijn frequentieomvormers op de luchtkoelers en condensor niet nodig. Verder zorgen we voor maximale warmterecuperatie voor zowel de vloerverwarming van de hoogbouw als de verwarming van het technisch lokaal met een kranenstation dat in de hoogbouw op -20°C staat opgesteld”, legt D’hulster uit. “Ook maken we hier gebruik van onze automatische ‘SKT’ ontluchter die we doorheen de jaren geperfectioneerd hebben, alsmede een automatische olieterugvoer en loggingsysteem voor het verbruik. In dat kader hebben we ook een DIRIS vermogensmeter geïnstalleerd voor logging van het totaal verbruik elektrisch vermogen en een debietsmeter in de ammoniakleiding voor de bepaling van het opgewekte koelvermogen.”

Gereduceerde opbouwtijd
Voor grote logistieke projecten, zoals de hoogbouw in dit project, is deze prefab opbouw een must, vindt D’hulster. “Dankzij de gereduceerde opbouwtijd is de impact op de planning, alsook de invloed met de verschillende bouwpartners tot een minimum beperkt. Met slechts drie grote hijsoperaties (twee verdampers met technisch lokaal in hoogbouwmagazijn, koelgroep in de machinekamer en condensors op dak machinekamer) kregen we quasi al onze equipment ter plaatse. De grootste uitdaging was de timing van het project. Vooral de levertermijn van enkele kritische componenten (frequentieomvormers, EC-fans, ..) hebben we zeer nauwgezet moeten opvolgen om geen ongewenste vertragingen te krijgen. We zijn dan ook trots dat we opnieuw de vooropgestelde timing hebben kunnen halen. Voorts dat we een energie-efficiënt geheel hebben afgeleverd dat we in de toekomst nog bijkomend kunnen optimaliseren via onze eigen automatisatie.”

Als SKT onderscheiden we ons in de markt dankzij de verregaande automatisatie van de complete koelinstallatie, waar we al meer dan 35 jaar continu aan het verbeteren zijn, resumeert D’hulster. “Alle parameter voor de setpunten en regelingen van het koelsysteem kunnen vlot aangepast worden vanop afstand of ter plaatse. Dankzij het plaatsen van alle bovenvermelde opties kunnen we ook in real-time de COP (verhouding koelvermogen versus elektrisch verbruikt vermogen) van de complete installatie loggen. Dit stelt ons in staat om nog sneller afwijkingen te detecteren in de werking, alsook om in latere fases nog verdere optimalisaties voor de sturing qua energieverbruik mogelijk maken. Denk maar aan het sturen in functie van veranderlijke energieprijzen van de netoperator, opbrengst hernieuwbare energie on site, weersvoorspellingen, …”


Voor meer informatie verwijzen wij u door naar SKT. Meer informatie