Duurzaam en ecologisch kantoorgebouw voor DCM

In Grobbendonk wordt volop gebouwd aan het nieuwe kantoorgebouw met congresfaciliteiten voor De Ceuster Meststoffen (DCM). De nieuwbouw wordt 2.800 m2 groot en zal Bijna-Energie-Neutraal zijn, te danken aan onder meer betonkernactivering en een open KWO systeem van Iftech. Uniek is dat de centrale warmtepomp ook de bron vormt voor een kleinere warmtepomp voor bereiding van sanitair warmwater.

DCM is marktleider op het gebied van organische meststoffen, bio-potgronden, en biologische bestrijdingsmiddelen voor zowel particuliere als professionele tuiniers. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het familiebedrijf kiest voor een duurzaam en ecologisch concept voor zijn nieuwe kantoorgebouw. Naast slimme zonwering, zonnepanelen, een compact ontwerp en doorgedreven isolatie kiest de onderneming voor verwarmen en koelen via betonkernactivering met een KWO-systeem. “DCM is geïnspireerd geweest door het kantoorgebouw van Van Roey (de algemeen aannemer) en hebben daar gezien wat met een KWO-systeem gedefinieerd kan worden zowel qua comfort als qua energetische efficiëntie,” zegt Raf Schildermans van Iftech.

Uitdagende regelstrategie
Het KWO-systeem in het nieuwe kantoorgebouw betreft volgens Schildermans een systeem met twee open bronnen van 60 meter diepte, gekoppeld aan een water/water warmtepomp van 80 kW. Via betonkernactivering kan het KWO-systeem het gebouw gelijktijdig verwarmen en koelen, naar gelang de vraag. “Het vernieuwende aan de installatie bij DCM is dat de hoofd warmtepomp instaat voor verwarming op lage temperatuur waarmee een extreem hoog rendement wordt gerealiseerd. Daarenboven gebeurt de bereiding van sanitair warm water ook met een water/water warmtepomp, weliswaar een kleiner exemplaar van 20 kW. Deze kleinere warmtepomp haalt zijn lage temperatuur warmte uit het verwarmingscircuit van de hoofd warmtepomp van 80 KW. Beide warmtepompen zijn in serie opgesteld, wat tevens een extra uitdaging geeft qua regelstrategie.”

Iftech bouwt de installatie zoveel mogelijk prefab op in het eigen atelier. Schildermans: “Op die manier wordt zowel de montagetijd op de werf als de foutenlast beperkt. Op de werf hoeven alleen de boorwerkzaamheden en het verbindend leidingwerk uitgevoerd te worden. Omdat de toegang tot de technische ruimte beperkt is, maken we het frame opdeelbaar. Medio juni wordt de installatie geplaatst. Dan zijn we ruim op tijd klaar voor de opstart in het vroege najaar.” De ingebruikname van het nieuwe kantoorgebouw is gepland voor het eerste kwartaal van 2019.

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar IftechMeer informatie