Weishaupt komt met revolutie in lucht-water warmtepompen

In oktober dit jaar komt Weishaupt met een ware revolutie op het gebied van lucht-water warmtepompen. “We hebben in de markt al de positie verworven dat we de stilste en mooiste warmtepompen produceren, bekroond met de German Design Award”, zegt Johan De Cuyper, algemeen directeur van Weishaupt Belux. “En in de nieuwste Aeroblock combineren we dat ook nog eens met de hoogste performantie (SCOP): we benaderen de prestaties van geothermie.”

Weishaupt wil zijn koppositie behouden en dat vraagt volgens De Cuyper om een continue doorontwikkeling op alle vlakken. “Met het oog op de veranderende wetgeving ten aanzien van koelgassen, schakelen ook wij vanzelfsprekend over van synthetische naar natuurlijke koelgassen, zoals propaan R290. Dit type R290-koelmiddel heeft de eigenschap R29brandbaar zijn. Dat is de reden dat de positie die we tot op heden met de Biblock hebben verworven nu transponeren naar een unit met een natuurlijk koelmiddel in een monobloc-buitenopstelling, zijnde de nieuwste Aeroblock. Ten opzichte van de Biblock winnen we ook nog eens 5 graden Celsius en kunnen we in de Aeroblock tot 70 graden gaan. Dat maakt deze unit ook voor renovatiedoeleinden uitermate geschikt.”

De buren te vriend
Weliswaar staat de complete installatie buiten opgesteld, Weishaupt houdt met de Aeroblock toch de buren te vriend. De Cuyper: “Door een paar technologische vernieuwingen bereiken we met de Aeroblock dezelfde stilte als met de Biblock: 35 dBA op 1,8 meter afstand. Eén van die vernieuwingen is de low sound compressor, het hart van de warmtepomp, die samen met Emerson Copeland is ontwikkeld, de marktleider in zijn klasse. De nieuwe compressor is 10 dB(A) stiller dan een conventionele compressor bij hetzelfde toerental. En zoals je weet, betekent een reductie van 3 dB(A) voor een halvering van het geluid. Een tweede innovatie vormt de ventilator in de Aeroblock. We maken gebruik van grotere schoepen zodat we meer lucht pakken met één omwenteling. Ofwel, de ventilator kan trager draaien. Minder wrijving betekent opnieuw minder geluid. Daarnaast zijn de uiteinden van de schoepen gekarteld en geïnspireerd op een uilenvleugel. Ook dat draagt bij aan de geluidsreductie.”

Haalbaarheidsstudie bij twijfelgevallen
Met de Aeroblock kan men volgens De Cuyper met een gerust hart de winter tegemoet gaan. “De warmtepomp gaat tot 70 graden Celsius vertrektemperatuur en kan tot 40 meter afstand van binnen worden gepositioneerd. De monobloc-unit is daarmee zeer geschikt voor renovatietoepassingen.” Warmtepompen hebben de beste efficiëntie bij lage vertrektemperaturen. “Vloerverwarming is hierbij ideaal, maar ook andere afgiftesystemen met grote waterinhoud, zoals groot gedimensioneerde radiatoren, komen met de Aeroblock in aanmerking. Als extra service richting de installateur maken wij vanuit Weishaupt Belux bij twijfelgevallen een haalbaarheidsstudie met warmteverliesberekening. Want als de warmteafgiftesystemen groot genoeg zijn met genoeg waterinhoud, kan je de woning met een temperatuur van 40-45 graden Celsius perfect verwarmen. En mocht het niet direct passen, geven we aanbevelingen over de te nemen (isolatie)maatregelen om zo dicht mogelijk te geraken bij het ideaal.”

Weishaupt staat voor zekerheid en betrouwbaarheid. “We laten niets aan het toeval over. Mensen moeten gerust kunnen zijn”, zegt De Cuyper. De nieuwe Aeroblock wordt in oktober gepresenteerd tijdens de Install Day 2023. “Vervolgens toeren we door België en Luxemburg met onze eigen roadshow. De warmtepomp komt in eerste instantie beschikbaar in een 8 en 11 kW variant en wordt later uitgebreid met een 24 kW versie.”

 

Voor meer informatie over Weishaupt Belux Meer informatie