Warmtepomp werkt ook tégen de warmte

Nu de zomer is begonnen, krijgen we vaker te maken met hoge temperaturen. Wie een warmtepomp in huis heeft, zal daar relatief weinig last van hebben. Een warmtepomp zorgt namelijk niet alleen voor verwarming in de winter, maar kan ook voor verkoeling zorgen in de zomer.

Niet alle eigenaren van een warmtepomp weten dat het systeem ook in de zomer kan bijdragen aan een aangenaam woonklimaat. Met een warmtepomp is het mogelijk om de temperatuur in huis 2 tot 3 graden te laten dalen. Bij warmtepompen met een bodembron (bodem-water-warmtepompen) zorgt relatief koel bodemwater voor het ‘passief koelen’ van de woning. Warmtepompen die de buitenlucht als bron hebben (lucht-water-warmtepompen), geven warmte af aan de buitenlucht. Zo maakt het systeem koel water dat vervolgens door de vloerverwarming stroomt.

Koelen is in de meeste gevallen zowel met een all-electric als met een hybride warmtepomp mogelijk. Voorwaarde is wel dat de woning goed geïsoleerd is en voorzien van vloerverwarming en/of speciale radiatoren. Sommige warmtepompen schakelen automatisch over naar de koelfunctie, bij andere is een knop omdraaien voldoende om de koeling in te schakelen. Uiteraard verbruikt een warmtepomp tijdens het koelen wél elektriciteit. (via Techniek)