Warmtepomp: oog voor comfort

Europa heeft sinds Ecodesign een aantal zaken gespecificeerd als het gaat om de efficiëntie van warmtepompen. Die richtlijnen zijn op zich vrij duidelijk, maar elk land heeft de mogelijkheid om specifieke aanpassingen te doen. En dat gebeurt dus ook. Dat maakt dat fabrikanten van warmtepompen vol inzetten op energie-efficiëntie en het comfort voor de eindgebruiker uit het oog verliezen. Dat zegt Joost Berckx van Buderus – Bosch Thermotechnology. Volgens hem bewandelt Buderus een andere weg en met succes, zo blijkt uit onafhankelijk onderzoek.

Sinds Ecodesign wordt het voor fabrikanten lastig gemaakt om een toestel op een deftige manier in de markt te zetten, benadrukt Joost Berckx. “De normen die België hanteert zijn verschillend en een pak strenger dan bijvoorbeeld in Nederland, Frankrijk of Italië. Dat betekent als fabrikant dat je een warmtepomp op verschillende manieren moet testen. Dat kost veel tijd en geld. Elke fabrikant ontwikkelt zijn toestellen met als doel om zo goed mogelijk te scoren naar energie-efficiëntie. Het gevolg is dat het comfort voor de eindklant totaal niet meer belangrijk is. Bij Buderus zien we dat anders. Natuurlijk is energie-efficiëntie belangrijk, maar we hebben ook oog voor het (gebruiks)comfort. Onze Buderus Logatherm WPL AR lucht/water warmtepompis daar een perfect voorbeeld van.”

Doen wat we beloven
Uit een onafhankelijke test van zeventig verschillende warmtepompen in Denemarken kwam onze AR monobloc warmtepompals beste uit de bus, vervolgt Joost Berckx. “De warmtepomp is betrouwbaar, eenvoudig te installeren en heeft een laag E-niveau. Het is ook de stilste op de markt. Het toestel scoorde in de test 20% beter dan de nummer 2. Belangrijkste conclusie: de eindklant is verzekerd van wat wij beloven in onze brochures en folders, en wordt aan het einde van het stookseizoen niet geconfronteerd met een energierekening die niet in verhouding is.” Volgens Joost Berckx is dat te danken aan het feit dat Buderus nooit de grenzen opzoekt. “In de waardes die wij opgeven, zit de nodige speling in positieve zin. Een ander voordeel van de monobloc is dat het toestel op verschillende manieren is uit te breiden en aangepast kan worden aan het soort van woning. Denk aan een ingebouwd boilervat, een grote externe boiler of een ultieme combinatie met de solarinstallatie. In de sturing gaan we heel ver, het is standaard al heel compleet met een gratis app om de warmtepomp op afstand te bedienen of uit te lezen. Ook is het mogelijk om vier verschillende verwarmingskringen apart aan te sturen. Tot slot moet er geen koeltechnieker bijkomen om het monobloc toestel te installeren. Alle koeltechniek is ‘verpakt’ in de buitenunit.”

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar BuderusMeer informatie