Traditioneel gebakken dankzij moderne koeltechniek

In 1895 opgericht, 250 medewerkers, 90 procent van de bakkerijproducten zelf bereid: bakkerij Feihl in het Beierse Neumarkt blinkt uit met geweldige cijfers. Twee jaar geleden kwamen er nog een paar van die geweldige cijfers bij: bij de bouw van een nieuwe bakkerij werden in totaal 16 condensingunits met compressoren van BITZER geïnstalleerd die met 480 kilogram van het A2L-koudemiddel R455A werken.

Of het nou gaat om brood of broodjes, taart of gebak, koekjes of andere lekkernijen: bakkerij Feihl in het Beierse Neumarkt verkoopt haar producten in 33 winkels in de regio en hecht waarde aan traditie en verse producten. Wolfgang Feihl, directeur uit de vierde generatie: “De bakkerij vergt veel kostbare tijd. Hoogwaardig brooddeeg heeft tijd nodig om te rijpen. En naast tijd is de constant juiste temperatuur essentieel, zodat we bijvoorbeeld het deeg voor ons zuurdesembrood meer dan 24 uur lang behoedzaam kunnen laten rijpen.”

Zorgvuldig gekozen koelinstallatie
De keuze voor de koelinstallatie in de nieuwe bakkerij speelde daarom een belangrijke rol en moest zorgvuldig worden overwogen. “We hebben gekozen voor IceCool International, de wereldmarktleider voor bakkerij-inrichting als het gaat om het koelen en invriezen van onverpakt deeg”, gaat Wolfgang Feihl verder. En Peter Wehrens, Export Manager R&D bij IceCool vult aan: “Toen familie Feihl contact met ons opnam, was duidelijk dat we een energie-efficiënte oplossing nodig hadden.” Al sinds 2012 maakt IceCool gebruik van milieuvriendelijke koudemiddelen, die zowel het Global Warming Potential en Total Equivalent Warming Impact alsook de totale kosten van de installatie tijdens de hele bedrijfsperiode in de gaten houden. Peter Wehrens: “We hebben meerdere mogelijke oplossingen voorgesteld aan de verantwoordelijke personen bij bakkerij Feihl. De beslissing was snel genomen.”

16 condensingunits, 16 BITZER compressoren
“We hebben een oplossing met het koudemiddel R455A gekozen”, aldus Wolfgang Feihl. “Een koudemiddel met een GWP onder de 150 en uitstekende thermodynamische eigenschappen.” Het koudemiddel is weliswaar in de categorie A2L ingedeeld, maar: “Dat was ook geen probleem”, aldus Peter Wehrens. “De omstandigheden op locatie waren dusdanig dat we de condensingunits met de compressoren van BITZER zonder problemen buiten het gebouw konden installeren.”

Er zijn nu 16 condensingunits geïnstalleerd die uitgerust zijn met 16 compressoren van BITZER, die in totaal een koelvermogen van 320 kW hebben. Bijna een halve ton koudemiddel zorgt ervoor dat de condensingunits twee vriesruimtes van een verdampingstemperatuur van -42 °C, drie vriesruimtes van een verdampingstemperatuur van -28 °C en elf koelruimtes van een temperatuur van -8°C / -11 °C voorzien. Het koelproces zorgt ervoor dat het deeg binnen 24 uur kan rijzen. Wolfgang Feihl: “We zijn tevreden met deze oplossing met beproefde, betrouwbare koeltechniek die garandeert dat onze producten kwalitatief hoogwaardig en goed te verdragen zijn.”

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar BITZERMeer informatie