Mitsubishi Electric presenteert de nieuwe Y-serie met R32

Mitsubishi Electric breidt haar succesvolle Hybride VRF-systeem (HVRF) uit met de Y-serie, dat geschikt is voor verwarmen of koelen. Als koelmiddel wordt gebruik gemaakt van het efficiënte R32. 

Tot dusver was het hybride VRF-systeem uitsluitend verkrijgbaar als R2-serie voor het gelijktijdig verwarmen en koelen met de koelmiddelen R410A of R32. Met de nieuwe Y-serie komt Mitsubishi Electric tegemoet aan de talrijke wensen uit de markt, die op dit moment nog wordt gedomineerd door producten die of verwarmen of koelen. Bij het hybride VRF-systeem worden de voordelen van een direct verdampend en waterdragend systeem gecombineerd. Er circuleert uitsluitend koelmiddel tussen de Hybrid BC-controller (R2-serie) of de hydro-unit (Y-serie) en de buitenunit. Tussen de Hybrid BC-Controller/hydro-unit en alle binnenunits wordt als energiedrager water gebruikt. Daardoor is beduidend minder koelmiddel nodig dan bij standaard VRF-systemen.

Het gebruikte koelmiddel R32 heeft vergeleken met R410A een 67% lagere GWP (Global Warming Potential). Bovendien verhoogt R32 de efficiëntie van het gehele systeem. En afhankelijk van het systeem is zelfs geen bufferreservoir nodig. Zo worden de investerings- en onderhoudskosten lager gehouden. De beproefde M-Net-bus wordt gebruikt voor de aansturing van het gehele systeem. Dit zorgt voor een datastroom tussen de units en de regeling evenals een evt. overkoepelende regelingstechniek in het gebouw. De data van de binnenunits en de traploos instelbare kranen evenals de buitenunits wordt via de M-Net-bus naar de centrale afstandsbediening gestuurd. De afrekening van de afzonderlijke kosten kan via de AE200 of het cloud-gebaseerde RMI Tool worden gerealiseerd.