Informazout Install Awards: winnaar categorie Performance

MazoutExperts Marco Wuytens (Heusden-Zolder) en Guido Vandamme (Ieper) hebben de Informazout Install Award gewonnen in de categorieën Performance (hoogrendementsketel op stookolie) en Hybride (hoogrendementsketel op stookolie in combinatie met hernieuwbare energie). De prestigieuze awards belonen professionals voor het realiseren van een recente state-of-the-art installatie. We zijn een kijkje gaan nemen bij het award-winnende project in de categorie Performance.

MazoutExpert Marco Wuytens heeft de verwarmingsinstallatie van een gebouw in Houthalen met privéwoning en een huisartsen- en kinesistenpraktijk gerenoveerd. Wegens de omvang van de werken besloot de eigenaresse een architect in te schakelen. Zonder duidelijke reden probeerde die zijn klant te overtuigen om stookolie in te ruilen voor aardgas. “Hoewel mijn verwarmingsinstallatie aan vervanging toe was, had ik geen zin om van energie te veranderen”, zegt ze. “Ik heb altijd graag met stookolie verwarmd. Ik zag dus geen reden om daarmee te stoppen. Een renovatie bood me de garantie van een zuinige en betrouwbare verwarming. Ik ben bij mazout gebleven ook omdat mijn architect me niet kon overtuigen dat zijn keuze beter of interessanter was.”

Weersafhankelijke regeling
De eigenaresse schakelde MazoutExpert Marco Wuytens in en koos voor een zo energiezuinig mogelijke installatie: een condensatieketel met weersafhankelijke regeling. “Het is niet altijd makkelijk om klanten te doen inzien dat een goede klimaatregeling performanter is dan handmatige thermostaatkranen,” vertelt Marco. “Vaak willen mensen zelf aan de kranen draaien, terwijl een goed geconfigureerde installatie de beste garantie biedt op rendement. Vooral in het tussenseizoen. Gelukkig stond deze klant open voor ons advies en heeft ze onze tips gevolgd. Alle bestaande leidingen en alle radiatoren werden vervangen door nieuwe. Aangezien de eigenaresse het private en het professionele gebruik wilde splitsen, werd de oude 90 kW ketel vervangen door twee condensatieketels van 29 kW.” De installateur berekende dat een daling van tenminste een derde van het vermogen een hoger jaarlijks rendement en een besparing van tenminste 30% zal opleveren.

Technisch gezien is het verwarmingssysteem gemonteerd als type C, wat betekent dat het niet nodig is om de opstellingsruimte te ventileren. Bovendien kan verbrandingslucht door deze opstelling ook nog enigszins verwarmd worden, wat meer efficiëntie betekent. Een ander belangrijk detail is dat deze installatie veel stiller is dan de vorige. “Je hoort ze nauwelijks,” beaamt de eigenaresse. “Dat is extra aangenaam aangezien de stookruimte net naast een van de praktijkruimtes ligt.”

ln aanmerking voor de Informazout Install Awards komen installaties met een energielabel die maximaal twee jaar oud zijn en die volgens de geldende regels werden geïnstalleerd. Zowel MazoutExperts – het kwaliteitslabel van de sector voor verwarmingstechnici – als installateurs die nog geen MazoutExpert zijn, kunnen deelnemen. Deze laatsten moeten dan wel een dossier indienen om het te worden en toegelaten worden vóór de uitreiking van de awards. Volgende maand is Guido Vandamme aan het woord, winnaar van de categorie Hybride.

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar InformazoutMeer informatie