Hoge duurzaamheidambities historische Panquinsite

De historische Panquinsite in Tervuren – met het beeldbepalend Hoefijzergebouw – is klaar voor een toekomstgerichte metamorfose. Residentieel wonen wordt er straks gecombineerd met een hotelfunctie. Dat de hernieuwbare energie voor verwarming en koeling centraal wordt opgewekt, drukt niet alleen de CO2-uitstoot maar heeft ook een gunstige invloed op de aankoopprijs van de wooneenheden.

Het hoefijzervormig complex wordt in 1750 gebouwd. Vanaf 1830 tot in 2014 krijgt het een militaire functie, onder meer als stoeterij van de Belgische strijdkrachten te paard. Het Hoefijzer krijgt een herbestemming als 4-sterren boetiekhotel met 108 kamers, polyvalente en vergaderruimtes, een wellness, lobby, bar en restaurant met ruim terras, in totaal goed voor 9.500 m2.

Na diverse andere projecten met warmte- en koudenetwerken op wijkniveau kwam de knowhow van BM Engineering ook hier van pas om het project op energetisch vlak naar een hoger niveau te tillen. In het midden van Het Hoefijzer wordt een BEO-veld aangelegd dat de basis levert voor de lagetemperatuursverwarming in de winter en voor de passieve koeling in de zomer. Dit wordt gecombineerd met een WKK-installatie die met gas als brandstof elektriciteit produceert. De restwarmte van de motor wordt gebruikt om het hotel te verwarmen en voor de sanitair warmwatervoorziening op de hele site.

Het is net de combinatie van residentieel wonen en de hotelfunctie die de koppeling van geothermie aan WKK interessant maakt. Het hotel heeft immers dag en nacht sanitair warm water op hoge temperatuur nodig, ook voor het zwembad. Daardoor kan de WKK-installatie ook continu werken. Een goed gedimensioneerde WKK is in dit project dus de meest energetische oplossing om zowel de vaste bewoners als de hotelgasten permanent het comfort van warm water te garanderen. Oud en nieuw worden op een stijlvolle manier verweven in dit project. Lees meer.