Gezonde lucht voor leren en werken

Het belang van goede, gezonde binnenlucht wordt gelukkig steeds meer onderkend. Het realiseren ervan is een ander verhaal en vaak lastig in een (ouder) gebouw waarbij de ventilatie niet goed is geregeld. Trox speelt daarop in en heeft een range decentrale ventilatiesystemen ontwikkeld die ideaal zijn voor een energiezuinige renovatie van scholen en trainingsfaciliteiten.

De Trox SCHOOLAIR-HV-systemen zijn geschikt voor de gecontroleerde ventilatie van klaslokalen, conferentie- en vergaderruimten, maar ook voor groepsruimten in kinderdagverblijven. Door de directe montage aan de gevel of het plafond kunnen decentrale units zonder uitgebreide planning en zonder verlies van bruikbare ruimte in bestaande installaties worden geïntegreerd. De units kunnen worden aangesloten op het centrale gebouwbeheersysteem, maar worden vervolgens decentraal aangestuurd. De geïntegreerde luchtkwaliteitsmeting zorgt voor een volledig vraag-gestuurde toevoer van verse lucht.

Hoge luchtprestaties
De serie SCHOOLAIR-HV-units van TROX maakt vooral indruk met zijn hoge luchtprestaties in de kleinste ruimtes en baanbrekend op het gebied van warmteterugwinning. In tegenstelling tot recuperatieve warmtewisselaars, waar de luchtstromen gescheiden zijn en langs talrijke platen gaan, werken roterende warmtewisselaars die in de HV-units worden gebruikt regeneratief. De thermische energie wordt tijdelijk opgeslagen in de opslagmassa, een stevig langzaam draaiend wiel, en wordt vervolgens, als het wiel in contact komt met de andere luchtstroom, overgebracht naar deze andere luchtstroom. Dit proces resulteert in veel hogere efficiëntieniveaus. Doordat de roterende warmtewisselaar het vocht uit de lucht terugwint, vormt zich geen condensatie, waardoor vorstbeveiliging niet meer nodig is. De warmtewisselaar hoeft dus niet te worden uitgeschakeld als de temperatuur onder nul daalt. De bescherming tegen uitdroging van de lucht betekent een aanzienlijke vermindering van het infectierisico, vooral in de klaslokalen, en zorgt zo voor een betere gezondheid.

Hightech in een gestroomlijnd design
De SCHOOLAIR-HV-units zijn leverbaar in verschillende varianten. Het verticale constructietype maakt een uitstekende integratie van de ventilatie-unit mogelijk, zoals bij kamerhoge glas- of elementgevels. Slechts twee units met een nominaal vermogen van 400 m3/h voorzien een standaard klaslokaal van de benodigde frisse lucht om een ​​gemiddelde CO2-concentratie van minder dan 1000 ppm volgens VDI 6040 te bereiken en te garanderen. Omdat warmteterugwinning het hele jaar door beschikbaar is, kan verwarming uit andere bronnen worden verminderd, wat resulteert in een compactere bouwstijl en duidelijke besparingen op investerings- en energiekosten.

Eenvoudige integratie in de gevel
De horizontale onderdorpelunit SCHOOLAIR-B-HV kan worden toegepast in standaard betonnen of bakstenen gevels met openslaande ramen, zodat integratie van de ventilatie-units mogelijk is zonder ruimteverlies. Aangezien de SCHOOLAIR-B-HV dezelfde technische componenten heeft als de verticale versie, zijn de prestatiegegevens bijna identiek. Door de constante luchtvochtigheid wordt de kamerlucht ook bij hoge luchtverversingen nooit te droog, wat het risico op infectie aantoonbaar vermindert. De unit verlaagt de bedrijfskosten en ontziet het milieu en de hulpbronnen. Deze eigenschappen maken de SCHOOLAIR-B-HV een ideale en energiezuinige oplossing voor zowel nieuwbouw als renovatie.

Plafondunit
De SCHOOLAIR-D-HV plafondunit tot slot is een volledig unieke oplossing voor ventilatie en airconditioning van klaslokalen. Dankzij de hoge nominale luchtstroom van 800 m3/h kan de CO2-belasting van een volledig bezette ruimte met slechts één unit eenvoudig worden verlaagd tot onder de 1000 ppm. Door zijn extreem vlakke constructie wordt de SCHOOLAIR-D-HV direct onder het plafond of in het systeemplafond geïnstalleerd. Met zijn unieke roomflow-concept creëert hij optimaal comfort bij een minimaal energieverbruik. Het afvoeren van condensaat is – net als bij alle andere apparaten van het HV-type – niet nodig en de geïntegreerde grootvlakfilters zorgen voor de beste luchtkwaliteit gedurende een lange levensduur.

 

Voor meer informatie over de SCHOOLAIR-HV-systemenMeer informatie