Geef CO geen kans

De herfst begint. Tijd dus om de woning klaar te maken voor koudere periodes. Het is nu het uitgelezen moment om de verwarming te laten nakijken. Dat is niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor de gezondheid en het klimaat.

Een goed onderhouden verwarmingsinstallatie heeft een hoger rendement waardoor de vervuiling en het verbruik, en dus de energiefactuur, dalen. Ook het risico op CO-vergiftiging vermindert. Zeker bij mistig en windstil weer is het risico daarop groter. Oorzaak is een slechte afvoer van de verbrandingsgassen en een gebrek aan een goede verluchting.

In Vlaanderen moeten stookinstallaties periodieke inspecties ondergaan. Die inspectie moet gebeuren door een onderhoudstechnicus. Jaarlijks voor stookinstallaties op vloeibare of vaste brandstof (zoals mazout, kolen of hout) en om de twee jaar voor gasgestookte centrale verwarmingsketels. Dit is belangrijk voor de preventie van CO-vergiftiging. Het heeft ook een duidelijk positief effect op het energieverbruik en op het leefmilieu.

Spijtig genoeg is de onderhoudsplicht nog onvoldoende ingeburgerd. Velen stellen het onderhoud van de verwarming door een vakman uit. Maar dat is dus geen goed idee. Niet alleen omdat het eigenlijk verplicht is, maar ook omdat leed en geld te besparen.