Duurzaam verwarmen in de toekomst: ook met gas

Hoe worden onze woningen verwarmd in de nabije toekomst? Als we het aan Remeha vragen met drie verschillende energiedragers: gasvormig (aardgas, biogas of waterstofgas), elektriciteit en warmtenetten. “Het zal een combinatie zijn en blijven. Het is namelijk geen wedstrijd waar slechts ruimte is voor één winnaar,” zegt Rick Bruins van Remeha. “Alle drie de energiedragers zijn nodig voor het verduurzamen van de gebouwde omgeving. En voor een groot deel ook nog in combinatie met elkaar.”

De oplossing voor nieuwbouw is evident: gasloos. “Woningen worden tegenwoordig zo goed geïsoleerd, dat deze prima op temperatuur te houden zijn met een all electric warmtepomp,” zegt Bruins. “Bij bestaande bouw ligt het wat complexer, vooral omdat de isolatiegraad veelal (wat) minder is. Er is dan een vrij forse all electric unit nodig om ook in de koude wintermaanden het gewenste comfort te bieden. Eigenlijk zonde, omdat dergelijke grotere units bij een temperatuur van plus 5 graden Celsius in verhouding minder rendement leveren dan een kleinere warmtepomp. Bij bestaande gebouwen zou ik in veel gevallen een hybride oplossing adviseren waarbij je accepteert dat je bij minus 10 graden Celsius een beetje gas verbruikt. Het is bovendien een relatief kleine ingreep en qua kosten overzichtelijk. Je transformeert dan niet naar nul-op-de-meter maar deelt een enorme dreun uit aan het gasverbruik.”

Deel van de oplossing
Hoe denkt Bruins over waterstofgas? “Er vinden vele mooie ontwikkelingen plaats in onze sector,” erkent Bruins. “Waterstofgas is er daar één van en slechts een deel van de oplossing. Het totale gasverbruik voor alleen het verwarmen van onze woningen omzetten in waterstof en/of biogas is onbegonnen werk. Het kan gewoon niet.” Dat verklaart de visie van Remeha voor een combinatie van energiedragers. “Met een gasverbruik van 1.000 m3 of meer is een hybride warmtepomp een acceptabele investering om vandaag al tot 70% te besparen op het gasverbruik. Stel dat we door deze ingreep (in combinatie met isoleren) het gasverbruik de komende 30 jaar kunnen reduceren tot 3 miljard m3, dan kunnen we die laatste 3 miljard m2 wél vervangen door waterstofgas en biogas. Dat acht ik realistisch en halen we de doelstellingen om in 2050 CO2-neutraal te verwarmen zonder in paniek te raken.”

Conclusie: een hybride systeem is volgens Bruins geen tussenoplossing, maar onderdeel van de eindoplossing en absoluut noodzakelijk om waterstofgas en biogas een kans te geven in de toekomst. Remeha heeft een breed pakket aan oplossingen om woningen te verduurzamen, zoals de Elga Ace hybride warmtepomp die te combineren is met alle merken hr-ketels, en een hele range aan all electric warmtepompen. Ook worden nog steeds hr-ketels geproduceerd die nu op aardgas draaien en relatief eenvoudig zijn om te bouwen voor waterstofgas.

 

Voor meer informatie over Remeha Meer informatie