BREEAM-gecertificeerde luchtverdelingstechnologie

In België groeit de aandacht voor duurzaam en circulair bouwen. Dat zorgt ervoor dat bouwheren, aannemers en architecten ook meer en meer vertrouwd zijn met een duurzaamheidslabel, zoals BREEAM. Reden voor TROX Belgium om een aantal producten te laten analyseren en certificeren door een onafhankelijk ingenieursbureau, zodat deze een actieve bijdrage leveren (BREEAM-credits) aan de duurzaamheid van het bouwproject.

TROX heeft er zich ertoe verbonden om ten laatste in 2040 koolstofneutraal te zijn. “Dat betekent een koolstofneutrale productie, installatie, distributie en actie,” zegt Bernd Van Rysselberghe, MarCom en IT Officer bij TROX Belgium. “Dat doen we vooral door efficiënte systemen te ontwikkelen en te optimaliseren en door innovatieve oplossingen te vinden. Duurzaamheid gaat echter verder dan koolstofneutraal produceren. Het betekent producten maken die hersteld kunnen worden als ze stuk gaan, het betekent grondstoffen hergebruiken en de logistiek zo energie-efficiënt mogelijk organiseren. Tot slot betekent het tevens een leiderschapscultuur die gericht is op duurzaamheid.

Een optimaal binnenklimaat
Binnenluchtkwaliteit en het comfort van de mens is onze topprioriteit.  Van Rysselberghe: “Gezonde, efficiënte en schone luchtverdelingstechnologie heeft tal van voordelen. Het zorgt voor een verhoogd welzijn en hogere levenskwaliteit, een lager infectierisico en dus minder ziektedagen, betere prestaties dankzij minder vervuilde lucht en meer energie-efficiëntie dankzij intelligente systemen. We kunnen deze uitdaging alleen aangaan door samen te werken. Het is onze verantwoordelijkheid om oplossingen te ontwikkelen om deze allesomvattende uitdaging aan te gaan.”

Scores
Vandaar ook de keuze om onze producten te laten analyseren met het oog op de BREEAM-certificering, zegt Van Rysselberghe. “Zoals steeds willen we bij TROX Belgium proactief meedenken in het project. De resultaten van de analyse werden gebundeld in een brochure. Op deze manier geven we onze partners een duidelijk en eenvoudig overzicht van de scores en de producten die kunnen bijdragen aan de duurzaamheid van het bouwproject. In de analyse werden zeven productfamilies opgenomen: Luchtbehandelingskasten, VAV- & CAV-debietregelaars, Luchtroosters, Koelbalken, Geluiddempers en Filters. Deze productgroepen werden geanalyseerd overheen vijftien subcategorieën, gaande van ‘Binnenluchtkwaliteit’, ‘Energiemonitoring’ tot ‘Vermindering van geluidshinder’.”

Gebouwbeheerders of eindklanten kunnen tot 22 BREEAM-credits behalen, wanneer ze gebruikmaken van de TROX-producten die opgenomen werden in de brochure. De haalbaarheid om deze credits te verkrijgen werd geanalyseerd via projectafhankelijke controle door een onafhankelijk en gekwalificeerd deskundig ingenieursbureau, ENCON, gespecialiseerd in duurzaamheidsoplossingen.

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar TROXMeer informatie