‘Bedrijven moeten streven naar een gezond binnenklimaat’

Moderne, luchtdichte bouwmethodieken zijn energetisch top of the bill, maar een ramp voor het binnenklimaat in bijvoorbeeld grote productie- of logistieke hallen. Vervuiling die intern gecreëerd wordt, kan niet meer weg. Het slaat neer op producten, apparatuur én wordt ingeademd door medewerkers. Met de recirculatie luchtreinigers van Euromate is dat verleden tijd.

Productieprocessen, logistieke handelingen en andere bedrijfsprocessen veroorzaken vervuiling van de binnenlucht in een bedrijfspand. “In het verleden was ventilatie van de binnenlucht niet zo’n issue vanwege de veelal openstaande deuren en kieren in de gebouwstructuur”, zegt Sjoerd Gersonius van Euromate. “Met het oog op energiezuinig bouwen, zit tegenwoordig alles ‘potdicht’ en is de ventilatiecapaciteit beperkt. In een grote hal wordt gemiddeld maar 2 tot 3% van de totale inhoud per uur geventileerd. Dat zorgt ervoor dat de hoeveelheid fijnstof, pollen en allergenen in de binnenlucht fors toeneemt.”

Welkoop warehouse Apeldoorn

Bewustwording creëren
Euromate, fabrikant van producten voor professionele luchtreiniging, maakt zich sterk voor een gezond binnenklimaat bij bedrijven. “Ons doel is om de markt te informeren en meer bewustwording te creëren over dit belangrijke onderwerp”, zegt Gersonius. “Zorg er op de eerste plaats voor dat de luchtkwaliteit op een goede manier gemeten wordt, bij voorkeur zo dicht mogelijk bij het productieproces of de logistieke handelingen waar mensen aan het werk zijn. Dat kan heel efficiënt met onze fijnstofsensor (Air Monitor System 5 – AMS) die inzicht geeft in de hoeveelheid vervuiling in de lucht. De meetgegevens worden vervolgens weer gebruikt om onze Dust-Free Industrial 8500 luchtreinigers aan te sturen die alle stofdeeltjes van PM0.3 tot PM10 uit de lucht filteren. Omdat ze alleen draaien op het moment dat de fijnstofconcentratie te hoog is, wordt ook nog eens zo’n 30-40% energie bespaard. Dit zorgt voor optimale fijnstofafzuiging op de werkvloer.”

Geen grote investeringen
De luchtreinigers van Euromate recirculeren de binnenlucht. “Alle lucht die we aanzuigen, blijft binnen het gebouw. Na het ontdoen van vervuiling wordt de gereinigde lucht op dezelfde temperatuur weer de hal ingeblazen”, verduidelijkt Gersonius. “In combinatie met het AMS is het dus een energie-duurzame oplossing. Het maakt de lucht schoon zonder dat je gekoelde of verwarmde lucht naar buiten brengt. Verder hoef je geen grote investeringen te doen aan de infrastructuur. De luchtreinigers zijn plug and play en hebben alleen voeding nodig. We hebben een klant die wel 20 luchtreinigers in zijn grote logistieke hal heeft hangen, die allemaal met elkaar communiceren. Ze merken aantoonbaar verschil, en zijn minder tijd kwijt aan het onderhoud van machines en heftrucks.”

Door het reinigen van de binnenlucht met de Dust-Free Industrial 8500 luchtreinigers van Euromate hangt er tot wel 60-70% minder fijnstof in de lucht dat niet neerslaat op apparatuur, producten en niet ingeademd wordt door mensen. “Met een relatief geringe investering kun je de luchtkwaliteit in een werkomgeving dus significant verbeteren.”

 

Voor meer informatie over Euromate Meer informatie