Zumtobel zet in op ‘digitale services’

E-commerce swingt de pan uit. Steeds meer mensen bestellen online en daarmee stijgt de vraag naar logistiek vastgoed. Aan het woord is Romanito Van Brabant, Sales Director Benelux Industry bij Zumtobel. “Wij focussen ons met Zumtobel al lang niet meer uitsluitend op innovatieve LED-oplossingen, maar creëren met onze verlichten een grid om een groot aantal digitale services te kunnen uitrollen in de logistiek en industrie.”

We spelen met onze digitale services in op meerdere factoren, vervolgt Van Brabant. “We proberen met nieuwe technieken het leven en werken in een groot distributiecentrum aangenamer te maken. Denk dan bijvoorbeeld aan een service als ‘asset tracking’, waarbij we met tags de locatie van elke individuele pallet in beeld brengen. Die tags communiceren met het grid van onze innovatieve LED-verlichting waaraan sensoren (ankernotes) zijn gekoppeld voor een exacte positiebepaling van de individuele tags. Dat kan niet alleen met pallets, maar ook bijvoorbeeld met materieel, zodat altijd inzichtelijk is waar zich bijvoorbeeld een heftruck bevindt.”

Heat-mapping is weer een ander voorbeeld van een digitale service om te kunnen detecteren welke zones in een gebouw het meest intensief worden gebruikt, legt Van Brabant uit. “Dat gaat zelfs zover dat we in combinatie met asset tracking de meest efficiënte stockindeling kunnen adviseren op basis van gemeten parameters. Daarmee kan een gebruiker heel wat kostbare tijd van onnodige verplaatsingen uitsparen. En zo proberen we op alle mogelijke manieren het leven en werken in een groot distributiecentrum aangenamer te maken.”

Daarnaast blijft Zumtobel zich vanzelfsprekend ook richten op de ontwikkeling van innovatieve LED-oplossingen. Van Brabant: “Recent hebben we in samenwerking met de KU Leuven in de fabriek van Volvo Trucks onderzoek gedaan naar het effect van licht op het welzijn van de medewerkers. In het onderzoek met meerdere testopstellingen over de volledige productieband (Standard LED, Tuneable White, Human Centric Lighting) is aangetoond dat medewerkers onder Human Centric Lighting efficiënter en correcter werken, en ook meer gefocust zijn. Ook ervaren ze een betere nachtrust. Alle details en resultaten worden binnenkort gedeeld in een whitepaper. Wordt dus vervolgd!”

 

Voor meer informatieMeer informatie