Verlichting: nog een wereld te winnen

De aangekondigde ‘renovatiegolf’ van de Europese Commissie, een nieuwe norm voor werkplekverlichting, een toenemende intelligentie van gebouwen en nieuwe afrekenmodellen. De installatiebranche staat voor serieuze uitdagingen de komende jaren. TRILUX helpt installateurs bij het maken van de juiste keuze in verlichting, want ook daar valt nog een wereld te winnen. Een gesprek met Willem Dammers, Managing Director van TRILUX Benelux.

Miljoenen slecht presterende gebouwen in Europa moeten versneld worden gerenoveerd omwille van het klimaat. De Europese Commissie kondigde eerder dit jaar de ‘renovatiegolf’ aan, een plan om 35 miljoen panden de komende tien jaar te renoveren om te voldoen aan de klimaatdoelstellingen. De aangekondigde ‘renovatiegolf’ maakt onderdeel uit van de zogenoemde Green Deal van Eurocommissaris Frans Timmermans. “Het gaat niet alleen om isolatie, maar ook over het plaatsen van zonnepanelen, het aanbrengen van dubbelglas en het omschakelen naar slimme en energiezuinige verlichting,” zegt Dammers. “Tot twee jaar geleden werd er in nieuwbouw nog veel conventionele verlichting toegepast, omwille van verouderde lastenboeken.”

Willem Dammers, CEO TRILUX Benelux

Full service partner voor de installateur
Er ligt volgens Dammers nog een groot potentieel voor het vervangen van conventionele verlichting in bestaande en zelfs relatief nieuwe gebouwen door LED-verlichting. “De volgende stap is om die verlichting intelligent te gaan aansturen, bedraad, draadloos of een combinatie van beide. Wij verwachten hier een toenemende belangstelling voor de komende jaren, zeker ook met het oog op de aantrekkende renovatie- en transformatiemarkt.”

TRILUX is erop ingericht om installateurs daarin te begeleiden met verlichtingsarmaturen die draadloos via Zigbee zijn te integreren in een lichtmanagementsysteem of plug-and-play stekerbaar installeerbaar zijn. “Daarnaast leveren we ook renovatiekits die voldoen aan standaard maatvoeringen om conventionele downlights één op één uit te wisselen met duurzame LED-verlichting. Maar ook in de logistiek en industrie werken we met identieke systemen of adapters om lichtlijnen eenvoudig te kunnen upgraden naar LED, zonder dat de draagprofielen vervangen hoeven te worden. Wij maken verlichting graag zo eenvoudig mogelijk.”

Bij het Belgisch Instituut voor Verlichtingskunde (BIV) ligt momenteel de nieuwe Europese norm voor werkplekverlichting ter inzage. Dammers: “De voornaamste wijzigingen hebben betrekking op het vereiste lux-niveau gerelateerd aan de applicatie. Ook hieraan kunnen we vanuit TRILUX een passende invulling geven, zoals wij onlangs met onze TRILUX Akademie deden tijdens de LightenUp! webinars met onder meer een update over deze nieuwe verlichtingsnorm. Tot slot bieden wij momenteel tal van financieringsconcepten die de investeringsdrempel wegnemen om over te stappen op intelligente LED-verlichting, zoals Pay per Use of leaseconstructies. Kortom, de verlichtingsmarkt is nog steeds voortdurend in ontwikkeling.”

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar TRILUXMeer informatie