Skechers kiest voor Triple A verlichting

Het Europees verdeelcentrum van Skechers, een Amerikaanse sportschoenen- en sneakerfabrikant, nabij Luik neemt steeds grotere vormen aan. Het laatste jaar is het complex uitgebreid met twee nieuwe hallen. VEKO Lightsystems is sinds 2014 de vaste verlichtingspartner van Skechers en heeft sindsdien kilometers aan Triple A lichtlijnen geïnstalleerd, bestaande uit LED armaturen, bewegingsdetectie en een 10-100% dimregeling.In 2014 werd VEKO gevraagd om in de bestaande hallen van Skechers een relighting uit te voeren, vanwege een uitbreiding met een tussenniveau. “Destijds betrof het nog een relighting op basis van TL armaturen,” vertelt Steve Van Stappen, directeur van VEKO Lightsystems België. “Vanaf 2015 is Skechers resoluut overgeschakeld op LED. De nieuwe hal die vorig jaar is gerealiseerd, hebben we dan ook volledig uitgevoerd met LED. En ook voor de nieuwste toevoeging van dit jaar is gekozen voor een Triple A oplossing. In totaal hebben we bij Skechers inmiddels meer dan 16,5 kilometer aan lichtlijnen gemonteerd met meer dan 3.000 LED armaturen. Het lichtcomfort voor de medewerkers staat daarbij voorop. Skechers heeft bewust gekozen voor een 10-100% dimregeling.”

Legopakket

In de gangen en hallen is dus altijd een bepaalde hoeveelheid licht ingeschakeld. Dat geeft volgens Van Stappen de medewerkers een meer ruimtelijk gevoel. “Medewerkers stappen nooit een donkere gang of hal binnen, de lichtsterkte is altijd minimaal 20 lux. Vervolgens wordt de omschakeling van 10 naar 100% ook als minder storend ervaren. Het voordeel van LED is dat als je deze op 10% dimt, deze ook maar 10% verbruikt. Ter vergelijk: eenzelfde dimregeling bij traditionele TL verlichting komt overeen met een verbruik van 25 tot 27% en is dus niet lineair.”
Een groot voordeel van de Triple A lichtlijnen van VEKO is volgens Van Stappen het gemak waarmee de lichtlijnen gemonteerd kunnen worden. “Zie het als een Legopakket voor de gevorderde installateur,” zegt hij. “Alle bedrading en schakeldraden zijn vooraf in de fabriek uitgetekend, zodanig dat de installateur enkel een blad met codelijst moet volgen. Iedere code betekent een andere samenstelling van de lichtlijnen. Ook de bewegingsdetectie is meeverwerkt in de lichtlijnen. De installateur dient enkel het railsysteem te koppelen en aan de kop een voedingskabel aan te sluiten. Dat geeft een enorme winst in montagetijd.”

Al 40 jaar ontwikkelt, produceert en monteert VEKO Lightsystems de meest duurzame en energiezuinige lijnverlichting van Europa. “Samen met onze klanten werken wij een verlichtingsplan uit, stellen testmontages op en volgen het project op tot aan het volledig opleveren van de verlichtingsinstallatie. Dat is de kracht van VEKO,” zegt Van Stappen tot besluit.