‘Sensoren worden steeds meer op esthetiek beoordeeld’

Net als verlichtingsarmaturen worden sensoren ook steeds meer op esthetiek beoordeeld. Ze vormen tevens een wezenlijk onderdeel in de ecologische voetafdruk van een gebouw. Aan het woord is Joeri van der Kaaij, Account Manager LED & Lichtbesturingen bij Klemko. Hij vertelt over de laatste ontwikkelingen in lichtsturing.

Van der Kaaij ziet een duidelijke trend in het toepassen van donker (lees: voornamelijk zwart) schakelmateriaal en donkere spots. “Wij volgen die trend met sensoren in een donkere kleur, zodat ze indien gewenst volledig aan het oog onttrokken kunnen worden. Op termijn verwachten we ook een aantal lenzen in het zwart uit te kunnen voeren voor een mooi egaal geheel. Over lenzen gesproken, de bolle lens is op zijn beloop. Een van onze recente ontwikkelingen was een platte lens. Voorheen zou dat nadelig zijn voor het detectiebereik, maar dankzij een speciaal prisma kan de platte lens toch onder een hoek detecteren. Een ontwikkeling die goed wordt ontvangen in de markt. Daarnaast schakelen onze sensoren al jaren op nuldoorgang hetgeen de levensduur van het relais en de armaturen ten goede komt.”

Detectiebereik
Een andere recente ontwikkeling van Klemko zijn de in- en opbouwsensoren die compatibel zijn met standaard centraaldozen. “Deze sensoren leveren we in de kleur zwart of wit en hebben een detectiebereik van 9 meter,” legt Van der Kaaij uit. “Bij elke sensor leveren we standaard een montagering zodat de sensor zowel op de vierkante als de ronde centraaldozen past. Het is dus met recht een super universele sensor. Tevens hebben wij meerdere sensoren die geschikt zijn voor 230 Volt maar ook voor stekerbaar installeren via Wieland GST-18 of Wago Winsta. Daarnaast hebben we ook sensoren in het assortiment die uitermate geschikt zijn voor toepassing in distributiecentra of fabriekshallen met grotere hoogtes. Sensoren met een detectiebereik op 15 meter hoogte of in een grote diameter tot 30 meter.”

Sensoren ondersteunen ook steeds vaker het gebouwbeheersysteem, vervolgt Van der Kaaij. “Behalve gekoppeld aan de verlichting, kan een sensor verbonden aan een Webeasy- of Priva-gebouwbeheersysteem ook prima een compleet klimaatsysteem in- of uitschakelen of alle andere elektrische apparaten. Denk aan de airco of verwarming in een klaslokaal, maar ook het whiteboard en de verlichting. Daarnaast leveren we ook passende sensoren voor DALI-lichtsturing in bijvoorbeeld hotels. Kortom, een compleet assortiment met oog voor detail.”

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar KlemkoMeer informatie