Ontwikkelaar in zonneparken schaalt fors op

Sinds 2016 houdt Unisun Energy zich bezig met de ontwikkeling, bouw en exploitatie van zonneparken. Het bedrijf uit Rotterdam heeft in korte tijd een mooi portfolio opgebouwd. Na de overname door Alternus Energy Group, een Independent Power Producer (IPP), begin vorig jaar zit Unisun helemaal in een stroomversnelling. Om de continuïteit te bewaken in deze uitdagende tijden, werd recent een raamwerkovereenkomst afgesloten met Wattkraft.

Alternus Energy Group, met het hoofdkantoor in Dublin, heeft torenhoge ambities. “Ze willen het huidige portfolio van in totaal zo’n 180 MWp in Europa uitbreiden naar ruim 400 MWp voor het einde van dit jaar”, zegt Leon Heijkoop, Chief Operating Officer en mede-eigenaar van Unisun Energy. “Het ontbrak hen echter aan een partij op het Europese vasteland die deze zonneparken kon bouwen en de O&M services kon verzorgen oftewel de monitoring en het onderhoud. Die taken nemen wij vanuit Rotterdam op ons.”

Wattkraft
Unisun Energy werkt al vele jaren met vaste partners. “De samenwerking met Wattkraft stamt uit 2018”, zegt Heijkoop. “Onze eerste gezamenlijke ontwikkeling was het zonnepark Rilland op de oevers van het Schelde-Rijn kanaal in Rilland (11,75 MWp), destijds Europa’s grootste zonnepark met bifacial zonnepanelen. Wattkraft heeft ons hierin zeer goed begeleid en geadviseerd. Dat is zo goed bevallen dat we sindsdien onafscheidelijk zijn. Wij hechten namelijk veel waarde aan stabiele relaties en een langdurige samenwerking. We gaan niet voor ieder project de boer op. Vanwege de ambitieuze toekomstplannen is er recent met Wattkraft en Huawei een raamwerkovereenkomst afgesloten voor een gegarandeerde levering van 2 Gigawatt aan omvormers de komende jaren. Het gaat dan met name om de high voltage exemplaren, waaronder de SUN2000-185KTL en de SUN2000-215KTL.”

Rotterdam Airport
De engineering en het projectmanagement van alle projecten die in Europa worden gerealiseerd, wordt vanuit ons kantoor in Rotterdam verzorgd, zegt Heijkoop. “Pas als de uitvoering start, gaan onze mensen ter plaatse om het project in goede banen te leiden. Ook de monitoring en het onderhoud gebeurt vanuit Rotterdam. Op dit moment beheren we zonneparken in Polen, Roemenië, Italië, Duitsland en Nederland. In ons land hebben we recent een 14 MWp park op Rotterdam Airport opgeleverd en zijn we bezig met een 40 MWp uitbreiding in Rilland. Vooral op het vliegveld werden zeer strenge eisen gesteld aan de omvormers om te voorkomen dat ze verstoringen veroorzaken aan de signalisatie. Ook dat hebben we samen met Wattkraft opgepakt. Verder staat er voor dit jaar nog een 50 MWp park in Menorca op de planning, een park van 102 MWp op Sicilië en 115 MWp zonnepark in Griekenland.”

 

Voor meer informatie over Wattkraft Meer informatie