
Loxone technologie maakt niet alleen het leven gemakkelijker, maar is van origine al geënt op energiebesparing. Het zit als het ware in het DNA van de software en componenten. Sinds de energiecrisis vormen de energiekosten een aanzienlijk aandeel in de totale exploitatiekosten van een gebouw. Loxone technologie bewijst de ROI turbo te zijn voor jouw gebouw, een Return on Investment (ROI) van minder dan een maand is heel gebruikelijk.
Bij energie denk je meteen aan verlichting, huishoudelijke apparaten, enz. Maar dat zijn niet de grote ‘vissen’ om te gaan besparen, begint Wouter Goormans van Loxone. “De grootste ‘stroomvreter’ is de HVAC-installatie. Daar zal je dus als eerste naar moeten gaan kijken. En die focus hebben wij al jaren. Onze technologie werkt deftig samen met vrijwel alle klimaatinstallaties waarmee we met gemak een besparing van 40% kunnen realiseren, zonder verlies van comfort. Dat hebben we recent weer bewezen in een restaurant van een bekende hamburgerketen. De bespaarde energie van 14.000 kWh per maand (!) betekent een ROI van minder dan een maand voor onze technologie.”
Verlichting en audio
Natuurlijk pakken we met de Loxone technologie ook direct de verlichting mee, vervolgt Wouter. “Onze software is zodanig geconfigureerd dat de verlichting standaard op 80% brandt. Alleen dat al zorgt voor een serieuze besparing. Of wat te denken van audio? Dat wordt vaak onderschat, ook al is het voor de achtergrondmuziek. In een groot gebouw bevinden zich vaak veel speakers, en die verbruiken best veel. In onze oplossing maken wij gebruik van een klasse D, elektronische versterker. Die werkt veel efficiënter dan bijvoorbeeld een klasse A of B-versterker. Tegen een heel kleine investering wisten we voor een ander restaurant bijna 4.000 euro per maand te besparen op enkel audio. Dat heeft niet alleen met de efficiëntie van de toestellen te maken, maar ook met de automatisering van de audio die alleen speelt bij aanwezigheid. Ook dat is een standaard configuratie in ons systeem.”
Spot price optimizer
Met het klimaat, de verlichting en audio-installatie stopt het ‘Loxone verhaal’ niet, benadrukt Wouter. “We bekijken per project wat de energievraag is en hebben heel snel inzicht in waar we optimalisaties kunnen behalen. Met onze ‘last manager’ en de ‘spot price optimizer’ die standaard zijn opgenomen in onze software kunnen we schuiven met het verbruik. Heel belangrijk met het oog op capaciteitstarieven en dynamische energiecontracten. Bij een overproductie van de PV-panelen schakelen we grootverbruikers in, zoals het opladen van het elektrische wagenpark.”
Loxone verbindt dus alle componenten in een slim gebouw. Talrijke open interfaces maken het systeem oneindig flexibel. Dit maakt een wereldwijd uniek, alomvattend energiebeheer mogelijk en opent talrijke mogelijkheden om energie te besparen. Wouter: “Andere aanbieders praten erover, wij hebbjasoen een werkende oplossing voor elk project en elke vereiste. En al onze gebruikers profiteren altijd van de nieuwste functies die we periodiek en geheel kosteloos updaten.”
Voor meer informatie over Loxone