Brandwerende inbouwdozen

De gevaren van brand en rook worden nog te vaak onderschat. Som zijn er menselijke fouten aan te wijzen als oorzaak van een brand, maar er kunnen ook bouwtechnische mankementen aan ten grondslag liggen. Met een uitbreid assortiment aan brandwerende producten van Attema kun je dat laatste in ieder geval uitsluiten. Een gesprek met productmanager Freek van Poederooijen over de brandwerende en zelfs rookwerende hollewand inbouwdozen.

Begin deze eeuw kwam het nog wel eens voor dat een installateur een kastje ‘knutselde’ om een inbouwdoos af te schermen in een holle wand, zegt Van Poederooijen. “De aantallen waren er destijds niet naar om hiervoor een oplossing te voorzien. Naarmate de jaren verstreken, kwamen we dergelijke kunstgrepen steeds vaker tegen. Reden voor Attema om hiervoor een concept te ontwikkelen dat het voor de installateur vele malen makkelijker maakt om een brandwerende installatie te realiseren. We zijn begonnen met drie typen brandwerende hollewanddozen, maar inmiddels is het assortiment verder uitgebreid.”

Eenvoudige installatie
De UHW50-BW brandwerende hollewanddoos is de hardloper in het assortiment van Attema. “Groot voordeel van dit concept met flexibele tuit is dat de doos eventueel ook achteraf aangebracht kan worden, mits tijdens de bouw van de wanden een stukje installatietechniek is aangelegd”, legt Van Poederooijen uit. “Het is dan een kwestie van een gat boren en de doos monteren. Via een speciaal inzetstuk kan de doos tevens rookdicht worden gemaakt. De HWD50L-BW brandwerende hollewanddoos daarentegen beschikt over een vaste tuit en moet vooraf in de wand worden aangebracht. Dan is er nog een derde type in de vorm van de DUO-UHW50-BW. Het betreft een dubbele hollewanddoos. Los van het brandwerende aspect, laat deze doos zich heel eenvoudig installeren. Door de grotere vrije ruimte gaat het intrekken van de bedrading heel gemakkelijk.”

Inmiddels heeft Attema het assortiment verder uitgebreid met een UHW50P-BW Perilex-brandwerende inbouwdoos voor bijvoorbeeld de aansluiting van een elektrisch kooktoestel, een 3-standenschakelaar of warmtepomp. Van Poederooijen: “Het is een iets ruimere doos die past in hetzelfde boorgat. En met de CH75R-BW hebben we ook een brandwerende centraaldoos in ons assortiment voor toepassing in een hol plafond. De laatste toevoeging vormt de UHW50-BW / RD, een rookwerende hollewand inbouwdoos. Al onze brand- en rookwerende dozen zijn in verschillende toepassingen en op verschillende niveaus in de wand getest bij Efectis. Rapporten daarvan zijn uiteraard beschikbaar en kan men downloaden.”

 

Voor meer informatie over Attema Meer informatie