Arrest terugdraaiende teller bij zonnepanelen gepubliceerd

Het arrest van het Grondwettelijk Hof dat de toepassing van de terugdraaiende teller vernietigt bij prosumenten met een digitale meter werd op maandag 1 maart gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Dit heeft een onmiddellijke impact op de ruim 100.000 zonnepaneeleigenaars met een digitale meter. Hun meter draait vanaf 1 maart niet langer virtueel terug.

Eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter worden voortaan voor de verschillende onderdelen van hun elektriciteitsfactuur aangerekend op basis van de elektriciteit die ze werkelijk afnemen van het net.  Zij betalen vanaf nu niet langer het prosumententarief en kunnen de elektriciteit die ze op het net zetten verkopen aan hun leverancier.

Fluvius zal de meterstanden, geregistreerd door de digitale meter op 1 maart om middernacht, voor alle betreffende klanten overmaken aan hun leverancier. Die kan zo met een tussentijdse berekening de periode mét virtueel terugdraaiende teller afsluiten en kan ervoor kiezen om op basis hiervan ook een afrekeningsfactuur te versturen. Eventuele overschotten worden niet overgedragen. “Omdat zonnepanelen in de winter minder elektriciteit opwekken en het elektriciteitsverbruik dan vaak het hoogst is, verwachten we dat deze overschotten op dit moment eerder beperkt zullen zijn,” zegt Leen Vandezande, woordvoerster van de Vreg.