Warmtebeeldtechnologie combineren met vochtmeter voorkomt verrassingen

Warmtebeeldcamera’s worden in de bouwsector toegepast om energieverlies en andere problemen te vinden en te documenteren die anders maar lastig op te sporen zijn. Een recentere ontwikkeling is dat aannemers het gebruik van draagbare warmtebeeldcamera’s combineren met vochtmeters. Door een probleem op te sporen met warmtebeeldtechnologie en hun bevindingen vervolgens te controleren met een vochtmeter, besparen ze tijd en hoeven ze huiseigenaren niet te confronteren met een dure verrassing.

Met warmtebeeldtechnologie is het mogelijk om de warmte te detecteren die een voorwerp of persoon afgeeft. Deze energie wordt vervolgens vertaald naar zichtbaar licht. Aan de hand van het veelgebruikte ‘Ironbow’-kleurenpalet toont de viewer het licht als diverse kleuren: rood, oranje en geel staan voor warmte, terwijl donkerblauw, zwart of paars juist een koudere temperatuur aangeven. Kou kan wijzen op lekkende lucht via deur- en raamkozijnen, ontbrekende isolatie of water, met name water dat verdampt. Deze informatie kan met geen enkele andere technologie worden verkregen. Aannemers kunnen nu stralingsenergie gebruiken om energieverlies echt te ‘zien’, alsof zij beschikken over ware superkrachten! Warmtebeeldtechnologie is extreem gevoelig; mogelijke problemen vallen daarom echt op en kunnen in real-time worden opgespoord en gedocumenteerd.

Veel spelers in de bouwsector beseffen inmiddels hoe handig het kan zijn om warmtebeeldtechnologie te combineren met vochtmeters. Wat vooral goed werkt aan deze combinatie, is dat warmtebeeldtechnologie op zich geen onderscheid maakt tussen lage temperaturen en vocht. Beide worden namelijk getoond als een donkerblauw beeld, waardoor aannemers niet kunnen zien of er sprake is van vocht of koude lucht. Als de twee technologieën samen worden gebruikt, is het mogelijk om tegelijkertijd energieverlies en binnendringend vocht te vinden. Aannemers slaan zo dus twee vliegen in één klap.

FLIR speelt daarop in met het ONE® PRO-warmtebeeldcamera-accessoire in combinatie met de FLIR MR40-vochtmeter. Beide instrumenten zijn zeer gebruiksvriendelijk, wat vooral een pluspunt is voor aannemers die niet heel erg technisch onderlegd zijn. Door de warmtebeeldcamera te bevestigen op een smartphone, verandert de telefoon in een viewer.

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar FLIRMeer informatie