Virtuele koelmonteur is antwoord op tekort koeltechnici

Hightech platform FreezerData wil verder opschalen in de koel- en vriessector, niet alleen in Nederland maar ook daarbuiten. De ‘virtuele koelmonteur’ biedt een direct antwoord op het grote tekort aan koeltechnische monteurs. Met het oog daarop trekt de jonge onderneming drie ervaren ondernemers aan voor de Raad van Advies om de opschaling van het platform te realiseren. FreezerData is vanaf heden ook beschikbaar voor partner installateurs in de koelbranche.

FreezerData is een initiatief dat voortgekomen is uit IJskoud, de Amsterdamse specialist in Slim Koelen. Het AI-gestuurde platform is inmiddels al bij 66 organisaties geïnstalleerd, waaronder de GGD Utrecht en het Maasstad Ziekenhuis Rotterdam. De data van de bijna 700 actieve sensoren op koelinstallaties zijn de afgelopen periode gebruikt om het concept verder te optimaliseren (onder meer op het gebied van algoritmes), waardoor verdere opschaling nu binnen bereik is gekomen. Daarbij wordt uitdrukkelijk ook naar de Europese markt gekeken.

Het FreezerData-platform wordt nu al gepositioneerd als de toekomst van de koeltechniek, en als hét antwoord op het enorme tekort aan geschoold technisch personeel. Daartoe combineert het platform twee functionaliteiten. De eerste is de mogelijkheid om voorspellend onderhoud te doen op basis van real-time inzicht in de status van apparatuur en installaties. Dat leidt tot efficiënter onderhoud en een substantiële vermindering van uitval en storingen.

Daarnaast geeft FreezerData toegang tot de meest recente technische handleidingen en gebruiks- en onderhoudsinformatie van koel- en vriesinstallaties via een ChatGPT-functie in het platform. In combinatie met de sensordata levert dit iedere koelmonteur direct inzicht op hoe eventuele storingen snel – en waar mogelijk op afstand – verholpen kunnen worden.