Tijdelijke werkloosheid verlengd tot eerste kwartaal 2022

Zes bouwbedrijven op tien hebben de voorbije twee maanden mensen moeten missen omwille van covid-19. Een groot deel daarvan door quarantainemaatregelen, voor zichzelf of voor hun kinderen. Dat de federale regering de tijdelijke werkloosheid wegens overmacht (corona) verlengt, is volgens Bouwunie een zeer goede zaak.

De verlenging van deze en andere steunmaatregelen was nodig omdat ze anders zouden uitdoven op 31 december. Alle maatregelen zullen gelden voor het eerste kwartaal van 2022. Het systeem laat werkgevers toe het arbeidscontract van hun werknemers op te schorten zodat die een beroep kunnen doen op een werkloosheidsuitkering. Daarnaast verlengt de regering ook de tijdelijke werkloosheid voor ouders omwille van de quarantaine van een kind. Werknemers die niet voor hun kinderen kunnen zorgen wanneer een crèche of school gesloten wordt of wanneer ze in quarantaine moeten, zullen er een beroep op kunnen doen.

Voor zelfstandigen die een groot omzetverlies lijden omwille van covid-19 blijft een crisisoverbruggingsrecht bestaan en dit voor alle sectoren vanaf een omzetdaling van 40%. In het pakket maatregelen zit ook de mogelijkheid van uitstel van betaling van de bedrijfsvoorheffing, de btw, … zonder nalatigheidsinteresten en ook de mogelijkheid van individueel uitstel van de betaling van sociale bijdragen aan de RSZ is er in opgenomen. Nog op de lijst met steunmaatregelen: de verlenging van het klein verlet voor vaccinatie en de handhaving van het btw-tarief van 6% voor alcoholgel en mondmaskers. (via Bouwunie)