Stijgende temperaturen op de bouwwerf

De temperatuur schiet de hoogte in deze week. Hou houd je het hoofd koel op de bouwwerf? De wet regelt de drempelwaarden vanaf wanneer je als werkgever in actie moet schieten, en die waarden verschillen naar gelang de fysieke activiteit. Vaak is het gewoon kwestie van gezond verstand. Bouwunie geeft een aantal tips en verzamelde alle richtlijnen in een handige memo.

Bedrijven moeten bij hitte koele dranken (geen alcohol) ter beschikking stellen en hun werknemers beschermen tegen de zon. Bijvoorbeeld door schaduw te creëren met schaduwdoeken of zeilen, het dragen van een hoofddeksel, zonnebril en het smeren van zonnecrème. Best passen ze ook de werkorganisatie wat aan, bijvoorbeeld vroeger beginnen werken of meer pauzes inlassen.

In uitzonderlijke gevallen kunnen werkgevers tijdelijke werkloosheid inroepen omwille van de speciale weersomstandigheden zoals extreme hitte. De hitte moet het dan wel compleet onmogelijk maken om het werk uit te voeren. Bijvoorbeeld bij het gieten van beton, omdat die door te snelle uitdroging kan barsten. Ook asfalt, verven of een coating kunnen bij verwerking aan kwaliteit inboeten door de hitte. (via Bouwunie)