Recordaantal starters in de bouw

De bouwsector blijft een aantrekkelijke sector voor startende bedrijven. In 2020 startten in Vlaanderen 10.356 nieuwe bouwondernemingen, een recordaantal. Dat zijn er 895 meer dan in 2019, een stijging met maar liefst 9,5% en quasi een verdubbeling ten opzichte van 2017, zo blijkt uit cijfers van Graydon.

“Het aantal nieuwe bouwondernemingen zit al een paar jaar in de lift,  maar ook in 2020 is de ondernemersdrang groot gebleven. Dat valt alleen maar toe te juichen, wat de bouwuitdagingen voor de toekomst zijn groot,” zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie.

De bouwsector doet daarmee opmerkelijk beter dan de Vlaamse tendens over alle sectoren heen, waar de stijging 0.66% is. De beroepsvereniging ziet meerdere redenen voor de grote stijging. “Wellicht heeft de coronacrisis meegespeeld. Door onzekere werkomstandigheden in de private sector hebben meer mensen de stap naar zelfstandig ondernemen gezet. Sinds de afschaffing van de vestigingswet in Vlaanderen zijn er ook minder drempels om aan de slag te gaan in de bouw en vinden starters ook duidelijk beter hun weg,” Waeytens.