Langer thuis zonder zorgen

Onderzoek heeft aangetoond dat ouderen het verlies van hun onafhankelijkheid en privacy vaak harder vrezen dan de dood. In tegenstelling tot cameratoezicht of actieve controletoestellen, houdt de Loxone standaardtechnologie passief de wacht door gewoontepatronen te controleren via sensoren. Ouderen kunnen zo langer in hun vertrouwde omgeving blijven wonen. Een mooie bijkomstigheid in deze tijden is dat de standaardtechnologie de kans op Corona-besmetting vermindert omdat drukknoppen in feite niet gebruikt hoeven worden.

Loxone is een standaard technologie om van nieuwe en bestaande woningen een slimme woning te maken die de meeste taken rondom veiligheid, comfort en energie-efficiëntie volledig op zich neemt. “Het is géén domotica, waarbij van alles aan elkaar wordt geknoopt,” benadrukt Daniel van Dessel van Loxone. “Wij maken één gestandaardiseerde oplossing voor alle taken en geven garantie op de functionaliteit. Dat klinkt logisch, maar toch zijn wij de enige die dat doen. Het zorgconcept is dan ook te realiseren met onze standaard oplossingen en sensoren. Juist die garantie op functionaliteit is belangrijk voor de zwakkere groep van mensen, omdat we garanties geven dat het ook werkt op een gestructureerde manier. Al meer dan 2.100 woningen zijn op deze manier voorzien van intelligentie.”

Valpreventie
De Loxone technologie omvat standaard componenten. “Om van een nieuwe of bestaande woning een zorgwoning te maken, hebben we genoeg aan een draadloze miniserver, bewegingsmelders en raam- en deurcontacten. Met deze beperkte groep aan componenten kunnen we bijvoorbeeld valpreventie integreren in een woning. Door sensoren te plaatsen in elke ruimte kunnen we monitoren of er genoeg beweging is en vooral de momenten dat er geen beweging is. Ze kunnen zo ingesteld worden dat ze enerzijds beweging registreren in de ruimte zelf, maar kunnen ook gekoppeld worden om beweging te detecteren van en naar deze ruimtes.” Van Dessel geeft een voorbeeld: “We specificeren alle ruimtes in typen, zoals leefruimte, doorgangsruimte en slaapkamer. Daaraan koppelen we bepaalde tijden. Als overdag in de woonkamer bijvoorbeeld een uur lang geen beweging wordt gedetecteerd, wordt er automatisch een melding verstuurd. Bij valpreventie wordt er ook aan ’s nachts gedacht. Verlichting die ’s nachts zachtjes de weg naar het toilet of de keuken wijst, zal ervoor zorgen dat er minder gevaar is op struikelen in het donker. En als de bewoner langer dan de ingestelde tijd op het toilet verblijft, wordt eveneens een melding gegenereerd. Het zit allemaal heel logisch in elkaar waarbij wij de functionaliteit kunnen garanderen.”

Passieve controle
Ook passieve controle is onderdeel van het Loxone zorgconcept. “Ons concept kan heel eenvoudig een afwijking in het leefpatroon opmerken. Als een bewoner altijd heel vroeg opstaat en er op een dag voor 10 uur nog geen beweging gedetecteerd wordt, dan kan er een melding weerklinken dat de bewoner binnen de vijf minuten op een willekeurige knop naar keuze dient te klikken, anders worden familie of verzorgers verwittigd. Voor bewoners met een huisdier zijn er aanvullende passieve controlemomenten. In het geval een bewoner de hond ’s ochtends en ’s avonds dient buiten te laten, dan kan een deurcontact controleren of de deur minstens één maal per dag geopend wordt. Is dit niet het geval, dan wordt er een melding gestuurd naar een familielid of verzorger.” Al deze zorgfunctionaliteiten zitten standaard verweven in het Loxone concept. In combinatie met Loxone Smart Homegebeurt alles vanzelf. Verlichting, muziek, zonwering, toegang, beveiliging worden automatisch gestuurd zodat ouderen zelf zo weinig mogelijk hoeven te bedienen. “We halen met standaard automatisering tot wel 50.000 handmatige handelingen weg,” zegt Van Dessel. “Een drukknop is dus niet nodig. Recent onderzoek heeft aangetoond dat virussen tot wel drie dagen actief blijven op plastic drukknoppen. In die zin vermindert Loxone dus ook de kans op besmetting.”

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar LoxoneMeer informatie