Kwart bouwondernemers worstelt met werk-privébalans

Acht op tien bouwondernemers werkt minstens 50 uur per week. Een derde werkt zelfs meer dan 60 uur. 7 op 10 bouwondernemers zijn altijd beschikbaar en 9 op 10 werken in het weekend door. Dat blijkt uit een bevraging van Bouwunie. “Straffe cijfers, maar ze waren te verwachten”, zegt Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens.

Ondernemers staan geboekt als harde werkers en dat is voor bouwondernemers niet anders. Ten slotte werken ze voor hun eigen zaak die ze met eigen middelen uit de grond stampten. Wie mensen tewerkstelt, voelt zich nog meer verantwoordelijk om de boel zo goed mogelijk te runnen. Ze willen ook hun klanten niet teleurstellen. Maar de slinger mag natuurlijk niet te hard doorslaan, waarschuwt Waeytens. En dat risico bestaat, zo leert de enquête. 7 op 10 bouwondernemers ervaren een hoge werkdruk. Een kwart van de bevraagde bouwondernemers geeft zelfs aan dat de werk-privébalans niet snor zit.

Waeytens: “Bouwondernemers zijn geen robots. Ook zij zijn vatbaar voor burn-outs of andere psychologische aandoeningen. Er is niets mis met hard werken, maar de boog kan en mag niet altijd gespannen staan. Je mentale welzijn is minstens even belangrijk. Regelmatig rustpauzes inlassen en tijdig hulp inschakelen, is de boodschap. Bouwunie hoopt dat bouwondernemers, met het bouwverlof in zicht, dit advies ter harte nemen. (via Bouwunie)