Isoleren met oude spijkerbroeken

Deze zomer hebben medewerkers van woningcorporatie De Woonplaats in Enschede (Nederland) allemaal even in hun kast gekeken: zijn er nog oude spijkerbroeken? In de zoektocht naar nieuwe oplossingen voor het duurzamer maken van haar woningen én een circulaire economie werd door de woningcorporatie iets nieuws gevonden. Het omzetten van oude spijkerbroeken naar hoogwaardig isolatiemateriaal.

In samenwerking met bouwmaterialenleverancier Witzand en isolatiefabrikant Metisse en Duofor kwam katoenisolatie van oude spijkerbroeken tot stand. Het circulaire isolatiemateriaal is inmiddels succesvol toegepast bij twee huurwoningen in de wijk Twekkelerveld in Enschede. In samenwerking met Witzand werden ook de platen bovenop de isolatie uitgevoerd in biobased materialen. Deze ESB+ platen zorgen voor een zo circulair mogelijke oplossing. ESB is een zeer duurzame eco-vriendelijke constructieplaat zonder toevoeging van formaldehyde lijmstof.

Het nieuwe isolatiemateriaal is niet alleen heel duurzaam, maar ook heel prettig werkbaar. Isolatiemateriaal van katoen prikt niet en werkt daardoor veel fijner dan bijvoorbeeld steenwol. Een geslaagde actie! De Woonplaats gaat dit materiaal vaker inzetten bij vloerisolatie. De inzameling blijft daarom lopen: voor het isoleren van de vloer van 1 woning zijn 250 oude spijkerbroeken nodig.