Carbon Stories: circulair in 2050, droom of werkelijkheid?

Donderdag 30 november organiseren GROUP A | CARBONLAB, de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) en het KeileCollectief het debat ‘Carbon Stories: Circulair in 2050, Droom of Werkelijkheid?’. Deze avond delen Metabolic, New Horizon, RE-BORN Real Estate en BlueCity hun perspectieven op de potentie van circulariteit om de CO2-uitstoot in de gebouwde omgeving te verminderen.

Op 30 november trapt de VN-klimaatconferentie af in Dubai. Een editie die voorafgegaan wordt door mondiale ontwikkelingen die onmiddellijke actie vereisen. Juni en juli 2023 braken de records van de warmste planetaire maanden ooit gedocumenteerd. Veranderende internationale verhoudingen onthulden opnieuw de kwetsbaarheid van onze toegenomen afhankelijkheid van energie- en materiaalvoorraden. Onze CO2 voetafdruk en mondiale afhankelijkheid van grondstoffen moeten radicaal worden verminderd. Het beleid van de EU is erop gericht dit te realiseren. Een belangrijk onderdeel daarvan is het streven naar een volledig circulaire samenleving en economie in 2050.

Dit raakt de kern van onze sector. We produceren, transporteren en assembleren materialen om gebouwde omgevingen te realiseren. Dus hoe circulair kunnen we worden en hoeveel CO2-uitstoot vermijden we daarbij? Wat vraagt het van verschillende disciplines in onze sector om daar te komen? Kunnen we rendabele circulaire projecten creëren? Wat zijn naast minder afhankelijkheid en minder CO2-uitstoot nog meer voordelen van een circulaire praktijk? Hoe komen we tot een fundamenteel begrip van circulaire potentie en hoe passen we dit toe in de praktijk in een tijdperk van urgentie waarin elke ton bespaarde CO2 telt? Deze vragen komen aan bod in het debat dat wordt gemodereerd door Geert Maarse.

Nico Schouten, Senior Sustainability Consultant Built Environment bij Metabolic zal de EU context geven voor het potentieel van circulariteit en CO2-reductie. Michel Baars, oprichter New Horizon Urban Mining, zal ons meenemen in de reis van het oogsten van materialen uit bestaande gebouwen en deze omzetten in grondstoffen voor nieuwe projecten. Saman Mohammadi, CEO van RE:BORN Real Estate zal illustreren hoe circulaire transformatieontwikkelingen een lucratief ontwikkelingsmodel zijn en Sabine Biesheuvel directeur BlueCity & voorzitter Klimaattafel Circulair zal het perspectief van Rotterdam en M4H belichten.

Het debat bijwonen? Scoor hier je gratis tickets.