Bouwunie en Nelectra pleiten voor KMO-vriendelijke overheidsopdrachten

Bouwunie reikt dit jaar voor de eerste keer een award uit voor de kmo-vriendelijkste bouwgemeente van Vlaanderen aan de gemeente Westerlo. Bouwunie en Nelectra pleiten al langer bij de overheden om bij hun aanbestedingen voor voldoende opdrachten te zorgen die ook toegankelijk zijn voor de bouw- en elektrokmo’s.

“Ook de elektrosector is per definitie een kmo-sector en terwijl er vaak met veel trots wordt gewezen op de belangrijke rol die kmo’s hebben in de lokale tewerkstelling, wordt dit nog te weinig naar waarde geschat in openbare aanbestedingen,” benadrukt Viviane Camphyn, gedelegeerd bestuurder van Nelectra. “De kmo-installatiebedrijven zijn een zeer geschikte partner bij overheidsopdrachten omwille van hun knowhow, expertise, stabiliteit, persoonlijk contact en lokale verankering.”

Recent trok Nelectra nog aan de alarmbel toen een aanbesteding voor zonnepanelen op sociale woningen zo werd opgesteld dat slechts één grote speler of consortium gekozen kan worden, waardoor kmo’s quasi niet kunnen meedingen. “Dit is te betreuren, want kmo’s worden zo gedwongen te werken als onderaannemer,” aldus Viviane Camphyn.