Bouwbarometer kleurt rood

De vooruitzichten voor de bouw zijn onzeker en weinig rooskleurig. Bijna één bouwbedrijf op drie geeft aan minder opdrachten te hebben. Dat blijk uit de meest recente bouwbarometer van Bouwunie. De orderboekjes zijn dan ook beperkter gevuld. Bouwunie stelt twee maatregelen voor om de sector onmiddellijk te ondersteunen: er moeten minder beperkingen komen om gebruik te  maken van het verlaagd btw-tarief op sloop en heropbouw en toonzalen moeten op afspraak open kunnen voor particuliere verkoop.

30 procent van de bouwbedrijven zegt minder opdrachten te hebben dan in het tweede kwartaal. De orderboekjes zijn dan ook beperkter gevuld. 38 procent heeft nog voor minder dan 3 maanden werk. Slechts 1 op 5 zit nog goed voor meer dan een half jaar. 15 procent  van de bevraagden denkt de komende maanden mensen te moeten laten gaan.  “Dit zijn geen rooskleurige cijfers”, zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie. “Bovendien is deze bevraging afgenomen voor er sprake was van een nieuwe lockdown. Intussen zijn ook de toonzalen van de bouwbedrijven verplicht gesloten voor particuliere verkoop.”
Meer dan ooit mogen investeringen nu niet stilvallen. Bouwunie vraagt daarom om de toonzalen snel terug te openen voor consumenten op afspraak en de drempels om gebruik te maken van het verlaagd btw-tarief voor vernieuwbouw weg te halen.