Bouw recht rug, maar onzekerheid blijft

De bouwsector recht haar rug na een moeilijk coronajaar. Uit de meest recente bouwbarometer van Bouwunie blijkt dat de orderboeken bij de bouwkmo’s en zelfstandigen weer beter gevuld zijn. Toch is de sector ongerust.  De duurdere grondstofprijzen en langere levertermijnen van bepaalde bouwproducten dreigen een rem te zetten op de economische relance. Bouwunie roept op tot begrip en vraagt openbare opdrachtgevers om flexibel te zijn.

De bouwbarometer gaat na een stevige dip terug de goede richting uit. Het hoge pré-coronaniveau wordt nog niet behaald, maar de signalen zijn zeer hoopgevend. “Het huidige werkvolume is opmerkelijk beter dan dat van eind 2020”, zegt Jean-Pierre Waeytens gedelegeerd bestuurder van Bouwunie. “Maar liefst 22% ziet de voorbije maanden een duidelijke toename van het aantal opdrachten. De orderboekjes worden goed gevuld. Bijna een op drie heeft voor meer dan een half jaar werk, eind vorig jaar was dit een op vijf. We zetten een forse stap vooruit, het topniveau van 2019 komt daarmee de volgende maanden hopelijk terug in zicht.”

Toch zit er momenteel een grote steen in de schoen van de meeste bouwbedrijven. De helft van hen geeft aan ze onder de huidige prijzen moeilijk winstgevend kunnen werken. De grote boosdoener is de volatiele markt van de bouwmaterialen.  Uit een recente bevraging die Bouwunie voerde bij 187 bouwbedrijven blijkt dat 87% kampt met leveringsproblemen en abnormale prijsstijgingen. Door productieproblemen door de coronacrisis en de huidige grote vraag wereldwijd is de markt verhit. Dit kan de volgende maanden een spelbreker zijn voor de economische relance.