Automatische ontluchters voor efficiënte installatie

Lucht veroorzaakt alleen maar problemen in verwarmings- en koelinstallaties. Elke vakman zal dit beamen. Vaak gehoorde klachten als radiatoren die niet de voorziene warmte afgeven, storende borrelende geluiden in de radiatoren en regelmatig handmatig moeten ontluchten, zijn allemaal toe te schrijven aan lucht in de installatie. En dan zijn er nog de klachten die pas na langere tijd naar boven komen, zoals pompen die vroegtijdig kapot gaan en radiatoren en leidingen die doorroesten.

Automatische ontluchters zijn ontworpen om opgehoopte lucht uit verwarmings- en koelinstallaties te verwijderen, zonder dat er handmatig ingegrepen hoeft te worden. Daarnaast voorkomen ze dat lucht zich ophoopt in leidingen en radiatoren en gaan ze lawaai, corrosie en cavitatie in de circulatiepomp tegen. Kortom, allemaal aspecten die de levensduur en prestaties van een installatie nadelig kunnen beïnvloeden.

Het werkingsprincipe van een automatische ontluchter is zeer eenvoudig. Een vlotter die op het waterniveau drijft, houdt een afsluiter gesloten. Wanneer er zich in de vlotterkamer lucht verzamelt, daalt het waterniveau en zal het ontluchtingsventiel openen. De verzamelde lucht zal nu ontsnappen. Hierdoor stijgt het waterniveau en het ontluchtingsventiel sluit weer. Caleffi is wereldleider in de productie van automatische ontluchters en heeft het meest complete assortiment ontluchters, waaronder de Minical.