16.000 vacatures in de bouw

“16.000 vacatures telt de bouwsector. Dat zijn recordcijfers. En bovendien een onderschatting, want heel wat bedrijven doen de moeite niet meer om een vacature te plaatsen omdat ze die toch niet ingevuld krijgen”, reageert Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens op de vacaturecijfers die Statbel deze week publiceerde.

Ook uit eigen bevragingen weet Bouwuni dat maar liefst 9 op 10 bouwbedrijven geen of onvoldoende geschikte kandidaten kan vinden. “Om goed te zijn, zouden we jaarlijks 20.000 nieuwe mensen naar de bouw moeten lokken. Het gaat al lang niet meer om arbeidskrapte, er is gewoon geen water meer in de vijver om uit te vissen. Met alle gevolgen van dien”, aldus Waeytens. Bouwunie herhaalt haar pleidooi voor een lastenverlaging voor opleidingen, zodat kmo’s mensen op de werf zelf kunnen opleiden en ook zo meer zij-instromers tot een job in de bouw kunnen overhalen.

Met de imagocampagne De Bouw Kijkt Verder hoopt de bouwsector alvast meer jongeren én hun ouders warm te maken voor een opleiding of job in de bouw. “De bouw is een prachtige sector waarbij je meteen resultaat ziet van je werk. Het is spijtig dat veel ouders ‘een stiel’ als minderwaardig beschouwen. Zonder stielmannen uit de bouw hadden wij geen dak boven ons hoofd.” (via Bouwunie)