123.840 ton elektro en lampen ingezameld

In 2020 werden duidelijk kasten, garages en tuinhuizen opgeruimd. Van zodra de inzamelpunten opnieuw openden na de eerste lockdown, brachten de Belgen massaal hun kapot of oud elektro naar een Recupel-punt. Na het recordjaar 2019 stijgen de cijfers van Recupel, de vzw verantwoordelijk voor de inzameling en recyclage van elektro en lampen, opnieuw. In 2020 werd 123.840 ton elektro en lampen ingezameld, een stijging met 1.1% in vergelijking met 2019.

Gemiddeld bracht iedere Belg 10.8 kilogram elektro en lampen naar een Recupel-punt in 2020. Door de sluiting van de recyclageparken en een groot aantal winkels die fungeren als inzamelpunten, kenden de inzamelcijfers van Recupel in de maanden maart, april en in mindere mate mei een gevoelige daling. Van zodra de maatregelen versoepeld werden, zag Recupel een ongeziene stijging in de cijfers met pieken in juni (50% meer inzameling dan in juni 2019) en september (26% meer).

Gemiddeld krijgt 90% van een ingezameld elektro-toestel een nuttige toepassing: 80% wordt gerecycleerd tot nieuwe materialen, de overige 10% wordt verbrand met energierecuperatie. Met deze hoge recyclageresultaten overschrijdt Recupel ruimschoots de wettelijke objectieven inzake recyclage. De grondstoffen die gerecycleerd worden, kunnen ingezet worden voor bijvoorbeeld de productie van nieuwe toestellen of andere industriƫle toepassingen.