Waterontharder 2.0 zonder elektriciteit

Een waterontharder is in België geen overbodige luxe, eerder een noodzaak. De traditionele waterontharder op elektriciteit bestaat al meer dan vijftig jaar. De Delta-waterontharders daarentegen worden hydraulische aangestuurd door de druk van de waterleiding. Ze kunnen volgens Jonas Hoebeke van Delta Water Softeners Benelux gezien worden als de waterontharder 2.0. Made in Belgium.

Een hydraulische waterontharder biedt volgens Hoebeke vele voordelen. “Er moet geen ingewikkelde programmatie  gebeuren bij het opstarten van de ontharder en een vervelende herprogrammatie na een stroompanne is ook verleden tijd. Het hydraulische systeem voorkomt onnodige regeneraties, zoals bij een elektrisch gestuurde ontharder. De hydraulische waterontharder regenereert enkel wanneer nodig en spoelt pas als de onthardingscapaciteit is bereikt. De Delta duplex-modellen, met twee harsflessen, leveren 24/24 zacht water, ook tijdens de spoeling.”

Fijne harsbolletjes
De hydraulische waterontharder van Delta werkt met behulp van uiterst fijne harsbolletjes die de kalk vasthouden, zegt Hoebeke. “Het leidingwater dat er doorheen stroomt, wordt ontdaan van kalk. Op moment dat de harsbolletjes verzadigd raken, worden deze gespoeld met pekelwater, zodanig dat de kalk loslaat en samen met het pekelwater in het riool wordt geloosd. De harsen zijn dan opnieuw in staat om het kalk uit het leidingwater vast te houden. Dankzij deze gepatenteerde technologie, waarbij de uiterst fijne harsen gecomprimeerd zitten tussen twee filterscreens, is de Delta waterontharder veel compacter dan een traditionele waterontharder. Het grootste huishoudelijke systeem – het duplex-model – heeft afmetingen van slechts 50 centimeter in kubusvorm. Het is vergelijkbaar met een grote koelbox.”

Groot voordeel is volgens Hoebeke ook dat de hardheid van het inkomende leidingwater exact kan ingesteld worden op het toestel. “Delta Water Softeners krijgen geen gemiddelde instelling mee vanuit de fabriek want de waterhardheid varieert per regio. Ook is het mogelijk om water met een resthardheid over te houden.” Jonas geeft een voorbeeld: “Als het inkomend leidingwater 30 Franse graden kalk bevat en de Delta waterontharder wordt ingesteld op 1/10e dan blijft er 3 Franse graden kalk over in het water. De klant heeft dus zelf de keuze of hij een beetje kalk in het water wil behouden voor bijvoorbeeld een betere smaak.”

Behalve voor huishoudelijke toepassingen beschikt Delta Water Softeners ook over industriële modellen voor kantoren, hotels, restaurants, zwembaden,…. “De waterontharders worden in België geproduceerd, wat goed is voor de werkgelegenheid én de CO2-voetprint. Daarenboven gebeurt de assemblage en inpak door sociale werkplaats De Brug, hierdoor biedt Delta Water Softeners werkgelegenheid aan mensen met weinig kansen op de reguliere arbeidsmarkt.”

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar Delta Water SoftenersMeer informatie