Open en flexibele gebouwautomatisering

Het nieuwe kantoorgebouw van Proximus in Hasselt is niet alleen een prachtig voorbeeld van hedendaagse architectuur, het is ook op technisch vlak een toekomstgericht project met een doorgedreven maar toch open en flexibele gebouwautomatisering. Centraal in die automatisering staat een Beckhoff controller die het volledige gebouw beheert en technici waarschuwt wanneer een interventie nodig is.

Efficiënt gebouwbeheer
In het nieuwe kantoorgebouw aan de Herkenrodesingel heeft Proximus een 400-tal medewerkers samengebracht die voorheen verspreid zaten over verschillende locaties in de stad. Eigenaar van het gebouw is Group MC, een investeringsmaatschappij die naast tal van andere activiteiten meerdere kantoorgebouwen realiseert en verhuurt. Voor het ontwerp werd een beroep gedaan op Jamaer Architecten.

“We zorgen er altijd voor dat onze gebouwen een zekere uitstraling hebben,” zegt Marc Vandebrouck, project- en vastgoedbeheerder bij Group MC. Dat is ook bij het Proximus gebouw aardig gelukt want zowel de vertciale lijnen en kleurschakeringen in de gevel als het doorbreken van vaste patronen in de ramen geven het gebouw een speciale toets.

Wat de voorbijganger niet opmerkt, is dat ook de technische installatie in het gebouw zeer vooruitstrevend is met een doorgedreven graad van automatisering. “Als eigenaar wilden we een oplossing om het beheer van het gebouw efficiënter te maken,” aldus Marc. “Als er een probleem is, stuurt het systeem een SMS zodat we meteen op de hoogte zijn en zeer snel kunnen ingrijpen. Dat is niet alleen een service naar onze huurder, het zorgt er ook voor dat we zelf efficiënter kunnen werken.”

TwinCAT controller van Beckhoff Automation
Voor Eden Design, dat al langer partner is van Group MC voor de realisatie van de elektrische installaties, was die vraag naar automatisering geen nieuwigheid. “We hebben al heel wat klanten waar het beheer van alle technische aspecten van een gebouw samengebracht wordt in één controller,” zegt bedrijfsleider Kim Jonkmans. “We werken hiervoor met een TwinCAT controller van Beckhoff Automation. Het is een open systeem met een grote veelzijdigheid.”

TwinCAT heeft zijn oorsprong in industriële automatisering maar Beckhoff levert ook een hele reeks standaardoplossingen voor gebouwautomatisering. Zo zijn er een hele reeks I/O-kaarten die de link leggen met de vele bussystemen die in gebouwautomatisering gebruikt worden. Daarnaast zijn er bibliotheken met functieblokken waarmee de typische controlefuncties en regelkringen voor gebouwen snel gerealiseerd kunnen worden.

In het Proximus gebouw wordt de CX 5020 controller van Beckhoff Automation gebruikt. Die communiceert met de DALI bus waarmee meer dan 1000 lichtpunten aangestuurd worden via bewegingsdetectie en daglichtregeling. Via modbus communiceert de controller met het HVAC-systeem in het gebouw en de alarmcentrale. De energiemeters zijn aangesloten via M-bus.

Integrator begrijpt wat klant wil
Dit alles maakt dat alle data samengebracht wordt in één controller. Vanuit dat centrale systeem kunnen ook de parameters van alle deelsystemen ingesteld worden zodat men een centraal beheer krijgt van de volledige installatie. Dit levert een grote flexibiliteit wanneer men zaken wil toevoegen of aanpassen.

In het gebouw werken bijvoorbeeld een paar slechtziende mensen die een aangepaste lichtsterkte krijgen. Normaal gezien zou dit een ingrijpende aanpassing aan de installatie vergen. Via het Beckhoff systeem kon dit echter volledig in de parametrisering gerealiseerd worden.

Ook de regeling van de ventilatie werd volledig afgesteld in functie van de wensen van de medewerkers in het gebouw. “De basis is een functieblok van Beckhoff maar de parameters van de PID-regelaar hebben we zelf ingesteld om het gewenste resultaat te bekomen,” aldus Kim.

“Voor ons zijn partners zoals Eden Design heel belangrijk hierin,” zegt Johny Vangeel van Beckhoff Automation. “Ons systeem heeft een uitgebreide functionaliteit maar het zijn de integratoren die de meerwaarde voor de klant leveren. Zij begrijpen wat de klant wil en weten hoe ze dat technisch moeten vertalen en realiseren.”

Energiebeheer als service
Voor eigenaar Group MC, dat het initiatief nam om een volledige automatisering in het gebouw toe te passen, heeft het systeem zijn meerwaarde intussen ook al voldoende bewezen.

Marc: “We kunnen de technische installaties vanop afstand monitoren. De noodverlichting, deuren die blijven openstaan – we kunnen het allemaal opvolgen. Bovendien stuurt het systeem zelf een SMS wanneer een interventie nodig is aan een van de installaties. Ook daarin is de programmatie zeer flexibel. We kunnen zelf aangeven welke interventies dringend zijn of niet. Zo zal het systeem in het weekend ’s nachts geen SMS sturen voor een ingreep die kan wachten tot maandagochtend.”

Ook het energiebeheer levert een mooie meerwaarde op. Het gebouw is ingedeeld in twee kernen waarin per verdieping het energieverbruik gemeten en opgevolgd wordt. Technische installaties zoals de koelgroepen hebben dan nog een aparte energiemeter. “Het energieverbruik is een zaak voor de huurder,” zegt Marc tot besluit. “Maar dankzij het automatiseringssysteem kunnen we hen informatie geven waarmee ze hun verbruik kunnen optimaliseren. Dat is een dienstverlening die we hen als eigenaar kunnen aanbieden en die het gebouw een extra meerwaarde geeft.”

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar BeckhoffMeer informatie