Intelligente omvormer als hart van de zonnestroominstallatie

De kwaliteit van de omvormer maakt of breekt een zonnestroominstallatie. SMA ontwikkelt en produceert al 35 jaar omvormers voor zonnestroominstallaties met een wereldwijd geïnstalleerd vermogen van meer dan 55 GW. “We mogen dus gerust stellen dat SMA een unieke kennis heeft op het gebied van omvormers,” zegt Liesbeth Hermans van SMA Benelux.

“De omvormer is het hart van de zonnestroominstallatie, communiceert met het elektriciteitsnet en is verantwoordelijk voor het rendement van de installatie. Daarom is het belangrijk om te kiezen voor kwaliteit. Al onze omvormers worden uitvoerig getest in ons eigen testcentrum in Duitsland en dat resulteert in minimale uitvallen,” aldus Liesbeth. “Onze betrouwbaarheid schuilt niet alleen in de kwaliteit, maar ook in de dienstverlening na verkoop. Als er iets mis gaat, kan de installateur steeds rekenen op ondersteuning vanuit SMA Benelux met een lokale service afdeling.”

Opvolging en monitoring
“SMA produceert omvormers voor alle types zonnestroominstallaties, van residentiële en commerciële projecten, tot zeer grote industriële installaties. We bekijken projecten overigens heel breed en bieden installateurs een totaaloplossing aan voor een zonnestroominstallatie, al dan niet inclusief energiemanager, batterij-opslag, enz.

Heel belangrijk bij deze totaaloplossing is de opvolging van de installatie. Als die wordt aangemeld op de online portaalsite Sunny Portal heeft de installateur of eigenaar volledig zicht op de werking van de installatie en weet hij altijd wat die produceert. Met Smart Connected profiteert de installateur bovendien van automatische omvormer monitoring. Dit betekent dat SMA de installateur inlicht over storingen waardoor onnodige verplaatsingen vermeden kunnen worden. Als er iets mis is met de omvormer, sturen wij meteen een vervangtoestel.”

Schaduwmanagement
Zonnepanelen zijn gemaakt om in de zon te liggen, maar soms kan schaduw door een boom of dakraam niet worden vermeden. “Wanneer (delen van) panelen in de schaduw liggen, kunnen deze een negatieve impact hebben op de hele installatie. Onze omvormers zijn standaard uitgerust met schaduwmanagement, OptiTrac Global Peak. Deze intelligente software kan bepaalde banen in de panelen bypassen, zodat maximale opbrengst uit de zonnige banen kan worden gehaald. Om doelgerichter het rendement van individuele panelen in de schaduw te maximaliseren kan er een optimizer achter geplaatst worden. Met SMA kan dit waar het zinvol is en is het niet nodig om te investeren in complexe apparatuur voor elk zonnepaneel.”

Solar Academy
De markt voor zonnestroominstallaties groeit snel. “Om installateurs te ondersteunen in die evoluties zetten we als SMA sterk in op kennisoverdracht. Met onze Solar Academy geven we opleidingen en workshops aan installateurs, zowel face to face als via webinars. Op die manier leert de installateur onze producten en oplossingen kennen waardoor hij zich met expertise tot de eindklant kan richten.”

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar SMAMeer informatie