Fire Sealing versus Fire Stopping

In geval van brand in een gebouw is het belangrijk dat mensen veilig kunnen vluchten en dat de brandweer de mogelijkheid heeft om het vuur te kunnen doven. Dit vraagt om een veilige brandcompartimentering. Als specialist in de productie van brandwerende producten, onderscheidt Promat twee typen producten: Fire Sealing en Fire Stopping. Steven Gabriël legt uit wat het verschil is, vertelt over de nieuwste ontwikkelingen en heeft zelfs een primeur.

Een gebouw opdelen in compartimenten is nodig om het vuur binnen zijn compartiment te houden, zodanig dat mensen kunnen evacueren, zegt Steven. “Tot voor enkele jaren geleden hadden we in België te maken met een nationale wetgeving omtrent Fire Sealing en Fire Stopping. Sinds december 2016 is de Europese wet van kracht met alle gevolgen van dien: oude testrapporten zijn niet meer conform en dienen opnieuw getest te worden volgens de EN-normen. In tegenstelling tot veel van onze concullega’s heeft Promat hun  producten getest conform die nieuwe en strengere Europese regelgeving, waaronder ook onze Promatect beplating en brandwerende doorvoering producten voor het maken van brandcompartimenten.”

Geattesteerde totaaloplossing
Als eenmaal een brandcompartiment is gerealiseerd in een gebouw, komen daarna de installatiebedrijven – HVAC, elektra, enz. – die de compartimenten terug gaan doorboren. Steven: “Om de brandweerstand te kunnen blijven garanderen, dient de wand op een correcte manier terug afgedicht te worden. Daarvoor bieden we een groot assortiment aan Fire Stopping producten voor nagenoeg elk type doorvoering. Ook daarin blijven we continu innoveren. Zo hebben we net een nieuw type manchet op rol ontwikkeld die heel dun is en de brandwerendheid tot 120 minuten kan garanderen. Al onze producten worden overigens in de meest kritische situaties getest, zodanig dat de verwerker verzekerd is van een kwalitatief hoogwaardige oplossing. Promat is daar absoluut voorloper mee in België. Dat geldt vooral voor gecombineerde oplossingen. We hebben combinaties gemaakt met onze producten en deze in zijn geheel geattesteerd volgens de huidige EN-normen. Dat biedt aannemers en installateurs een verzekerde totaaloplossing waarbij de brandweerstand is gegarandeerd.”

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar PromatMeer informatie