Van componenten naar systemen

Van oorsprong is TROX een echte componentenbouwer met een groot assortiment aan producten voor de HVAC-sector. Behalve de losse componenten focust TROX – zeker voor grote projecten – zich ook steeds meer op systemen, waarin verschillende componenten samenwerken en als één product/systeem worden aangeboden. Een gesprek met Bart Pennewaert van TROX Belgium over de laatste ontwikkelingen.

TROX is marktleider in Europa voor wat betreft de productie van componenten voor de HVAC-sector. “We produceren alle denkbare producten voor deze sector, van luchtgroepen, regelkleppen tot roosters, met uitzondering van de kanalen zelf,” zegt Pennewaert. “De laatste evolutie is dat we niet enkel de losse componenten aanbieden, maar deze steeds meer gecombineerd, als één systeem aanbieden. Bijvoorbeeld een systeem waarbij de VAV-regelaar rechtstreeks communiceert met de luchtgroep en die zelf het debiet aanpast, de druk bijstelt, enz. Voor de installateur heeft dat als voordeel dat ze voor het complete systeem slechts één aanspreekpunt hebben.”

RFD-Sirius
Een ander voorbeeld van zo’n compleet systeem van TROX is de RFD-Sirius. Pennewaert: “De unit combineert de functies van een luchthoeveelheidsregelaar, geluiddemper, aansluitkast en luchtrooster in één unit. Het zijn bestaande technieken die we samenvoegen tot één nieuw systeem. We blijven onszelf voortdurend heruitvinden. We schaven bestaande producten bij om enerzijds de montage te vergemakkelijken en anderzijds de producten optimaal en energie-efficiënt te laten functioneren. Een andere nieuwe tendens is om met minder hoge drukken te gaan werken, zodat er minder weerstand wordt opgebouwd in een systeem en met lagere luchtsnelheden geventileerd kan worden. Dat alles komt het energieverbruik ten goede. De nieuwe luchthoeveelheidsregelaars, de zogenaamde LVC (Low Velocity Controller), sluiten daar naadloos op aan. Ze markeren een volledig nieuwe manier van meten en laten het toe om met lage luchtsnelheden te werken. Bovendien kan de regelaar rechtstreeks op het kanaal gemonteerd worden en dat bespaart kostbare ruimte.” 

Een andere belangrijke ontwikkeling is volgens Pennewaert dat TROX een nieuw montagesysteem heeft bedacht voor de luchtroosters. “Het monteren van een rooster op een caisson is nu slechts nog een kwestie van seconden en kan zonder gereedschappen worden uitgevoerd. En zo blijft TROX voortdurend bezig met het finetunen van bestaande producten en de ontwikkeling van nieuwe producten. We blijven ondanks de internationale organisatie een niet beursgenoteerd familiebedrijf. Een groot deel van de winst wordt steeds opnieuw geïnvesteerd in de R&D.”

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar Trox BelgiumMeer informatie