Water zuiveren en verzachten

Naast zuurstof is drinkwater één van de meest primaire levensbehoeften. Het leidingwater in België bevat in vele regio’s te veel kalk, andere mineralen en onzuiverheden. Dit betekent dat verdere behandeling van het water wel aan de orde is. Met een compleet gamma aan waterontharders, omgekeerde osmosetoestellen en koelende drinkbars kan Aqua Claro het leidingwater verzachten voor algemeen gebruik en ook perfect zuiveren tot perfect gezond drinkwater. Zaakvoerder en CEO Johan Panny vertelt over de do’s and dont’s en heeft met meer dan dertig jaar ervaring intussen een duidelijke visie op de markt van waterontharders.

Ionenuitwisseling
“De markt van waterontharders is geëvolueerd van tijd gestuurde toestellen met een volledig mechanische werking naar volume gestuurde toestellen met of zonder elektronische sturing, die zelfs via een app op de smartphone kunnen bediend worden.”, begint Johan. “Die ontwikkelingen lijken fraai, maar voor een waterontharder is app bediening eerder een gadget dan een must. Er zijn 3 soorten systemen op de markt voor waterontharding : met magneten, met CO2 en op basis van ionenuitwisseling. Het systeem met magneten op de waterleiding die zorgen dat de kalk zich niet vastzet op de wanden van de leidingen, heeft weinig of geen effect. Het haalt immers de kalk niet uit het water. Het systeem op basis van CO2 is niet geschikt voor alle omstandigheden. Het systeem op basis van ionenuitwisseling haalt de kalk op eenvoudige en zeer doeltreffende wijze uit het leidingwater. Het water loopt door de harstank, waarbij de harsen de kalk (calcium) uit het water opnemen en natrium loslaten. Bij regeneratie van de harstank (spoeling met pekelwater), gebeurt dan het omgekeerde: het pekelwater neemt calcium uit de harsen en de harsen nemen natrium uit het pekelwater.
Onze hoogwaardige toestellen zijn gebaseerd op dit systeem van ionenuitwisseling en zorgen voor een uitermate hoog rendement. Ze verbruiken zeer weinig water en zout en werken op basis van volumesturing. We geven tot wel tien jaar garantie op deze toestellen.”

Wij maken onderscheid tussen twee types ontharders: de elektronisch gestuurde ontharders met computergestuurde volumeberekening en de mechanische ontharders die het watervolume bepalen op basis van mechanische onderdelen. Deze laatste zijn voornamelijk geschikt waar geen elektriciteit beschikbaar is. Een installatie is eigenlijk nooit standaard en wordt altijd afgestemd op de situatie ter plaatse. Het is belangrijk om ter plaatse grondig in te schatten welke ontharder het meest geschikt is voor de specifieke situatie. Hierbij wordt ook nagegaan of een afvoer mogelijk is in de buurt waar de ontharder moet aangesloten worden. De kalk moet immers afgevoerd worden naar de riolering. Zelfs in de moeilijkste situaties wordt wel een oplossing gevonden.”, benadrukt Johan.

Gezondheid
Volgens Johan is de vraag naar waterontharders in België zeer groot. “Iedereen heeft wel last van kalkaanslag op de kranen, muren en douchewanden. Maar dat is nog niet het ergste probleem. De boilers en verwarmingssystemen die het water opwarmen hebben nog meer last van kalkaanslag. De opwarming van het water accentueert de kalkvorming. Vooral bij nieuwbouw en bij renovatie wordt rekening gehouden met de nefaste gevolgen van kalkaanslag en wordt de plaatsing van een ontharder overwogen, zeker als het aspect gezondheid ter harte genomen wordt. Het is een verkeerde opvatting dat de kalk in ons leidingwater noodzakelijk is voor onze gezondheid. Het is niet de kalk uit gesteenten die ons lichaam nodig heeft, maar organische kalk, gevormd door fotosynthese in groenten en levensmiddelen. Het douchen en het wassen van de handen met zacht water is bovendien veel gezelliger en zachter. Maar voor de keuze van de juiste ontharder zijn de meeste mensen aangewezen op het advies van een specialist. De 3 pijlers waarop wij steunen, informatie, kwaliteit en service, zorgen voor een hoge klantentevredenheid.

Ecologische keuze
Een waterontharder is ook ecologisch een goede keuze. Johan: “Omdat de kalk verwijderd werd uit het water, moeten de kranen, muren en douchewanden niet meer gereinigd worden met agressieve (ook voor het milieu) anti-kalk-producten.”

Drinkwater

“Met een goede zuivering van het water is flessenwater ook niet meer aan de orde. Dit bespaart een hoop kosten, alsook transport en afval, wat voordeliger is voor de portefeuille en het milieu. We hebben ook producten beschikbaar om het zacht water eventueel terug op smaak te brengen, alsmede om omgekeerd osmosewater te realiseren. Op die manier is men verzekerd van 99% zuiverder en perfect gezond drinkwater,” besluit Johan.

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar Aqua ClaroMeer informatie