Geluidsdesign in sanitair

Wanneer mensen tegenwoordig een dure sportwagen kopen, willen zij ook dat hij zo klinkt – van het diepe, grommende geluid van de motor en de zacht sluitende deuren tot het rijke klikgeluid van de sportieve handgeschakelde versnellingsbak. Ook in sanitaire technologie is wel degelijk aandacht voor het akoestisch vlak.

De producten van Geberit voldoen aan de hoogste normen op het gebied van sanitaire technologie. Aan deze strenge normen moet ook worden voldaan op akoestisch vlak, zodat de hoogwaardige producten niet goedkoop klinken. Dankzij de gezamenlijke inspanningen op gebied van geluidsdesign, klinken toestellen zoals douchetoiletten en urinoirs precies zoals het moet.

Het doel van de geluidsdesigners is de geluiden zodanig te moduleren dat zij passen bij de functie en – zo nodig – zelfs belangrijke informatie verschaffen. Wanneer u bij een douchetoilet bijvoorbeeld duidelijk kunt horen wanneer de sproeiarm volledig is uitgeschoven, draagt dit bij aan het comfort omdat u niet verrast zult zijn door de douchespray.

Geberit nodigde ruim 80 personen uit om deel te nemen aan luistertesten in het kader van een studie over geluidsdesign. De proefpersonen moesten via een hoofdtelefoon luisteren naar de geluiden van verschillende douchetoiletfuncties en vervolgens de kwaliteit van de afgespeelde geluiden beoordelen. Op basis van de resultaten konden smaken en voorkeuren worden bepaald. Deze gaven de geluidsspecialisten duidelijke aanwijzingen over de richting waarin een bepaald geluid moest worden gestuurd.