Turnova: grootste KWO-installatie van Vlaanderen

In hartje Turnhout wordt gebouwd aan Turnova, een multifunctioneel complex met ruimte voor winkels, wonen en een hotel. De verwarming en koeling wordt verzorgd door een KWO(Koude-Warmte-Opslag)-installatie, de grootste van Vlaanderen. Als gespecialiseerd aannemer ontwerpt en bouwt Iftech de installatie op basis van een vooraf bepaald aantal kW’s aan verwarming en koeling tegen een afgesproken rendement. Het is uniek in België dat één partij de totale verantwoordelijkheid neemt voor de KWO-installatie, vanaf de putten tot en met de collectoren in de technische ruimte.

Iftech is een Design & Build partij voor het engineeren en bouwen van geothermische opslagsystemen in zowel België als omringende landen. “Behalve in België zijn we momenteel ook erg actief in Engeland,” zegt Raf Schildermans van Iftech. Het feit dat de firma ook gevraagd wordt door partijen in het buitenland heeft volgens Raf te maken met het totaalconcept. “Als een bouwheer kiest voor een KWO-installatie is hij met ons concept verzekerd van de gevraagde hoeveelheid aan warmte en koude.” Iftech kan de KWO-installaties volledig vanuit Beringen opvolgen en duidelijk zien of systemen volgens de specificaties draaien. “We kunnen snel ingrijpen moesten zich problemen voordoen.”

Ondiepe geothermie
Bij Turnova wordt de bodem gebruikt om thermische energie op te slaan: via opgepompt grondwater zal de site in de winter verwarmd kunnen worden met zomerwarmte en in de zomer gekoeld met winterkoude. Volgens Raf krijgt Turnova de grootste KWO-installatie van Vlaanderen met een thermisch vermogen van 2,1 MW met zes bronnen van elk een capaciteit van 100 m3/uur. “Het studiebureau Boydens heeft de technische installatie ontworpen, de detailengineering wordt door ons uitgevoerd in nauw overleg met het studiebureau. Daarbij dragen we de verantwoordelijkheid van de aanleg van de bronnen en het leidingwerk tot aan de circulatiepompen en de warmtewisselaars. Onze opdracht is om de gevraagde hoeveelheid koeling en verwarming te garanderen in de technische ruimte. Van daaruit vertrekken leidingen naar de afzonderlijke lokalen.”

De zes bronnen zijn verdeeld over de Turnova-site. Raf: “De afstand tussen de bronnen is gemaximaliseerd; we hebben het volledige terrein gebruikt. Voor een installatie van deze grootte is nu eenmaal een bepaald volume in de ondergrond nodig. De zes putten worden onderverdeeld in drie paren die elk bestaan uit een koude en een warme bron. De installatie verbruikt geen grondwater. Ook zijn er geen lawaaierige koelinstallaties nodig die geluidshinder veroorzaken op het dak van het gebouw.” In het voorjaar van 2018 worden de werken aan de Turnova-site opgeleverd en kunnen de winkels, de appartementen én het hotel duurzaam gekoeld en verwarmd worden op een passieve manier.