Slimmer politiekantoor met NovoCon ChangeOver6

Deze zomer nemen de diensten van de politiezone Limburg Regio Hoofdstad hun intrek in het nieuwe politiekantoor vlakbij de gevangenis in Hasselt. Het binnenklimaat wordt geregeld door klimaatplafonds en klimaatbalken die voorzien zijn van NovoCon ChangeOver6-afsluiters van Danfoss. Nico Van Eyck van Danfoss legt uit hoe de NovoCon® buscommunicerende motoren tot grote besparingen kunnen leiden.

Door tegelijkertijd te voldoen aan de uiteenlopende behoeften aan koeling of verwarming wordt in grotere gebouwen optimaal comfort bereikt. Zo ook bij het nieuwe politiekantoor in Hasselt. “De klimaatplafonds en klimaatbalken zijn aangesloten op een 4-pijps systeem met afzonderlijke toe- en afvoer van verwarmings- en koelwater,” zegt Nico. “NovoCon® S ChangeOver6 wordt enerzijds gebruikt om te schakelen tussen deze twee aparte circuits en anderzijds om cross-flow onmogelijk te maken. ChangeOver6 kent drie standen; volledig koelen, volledig verwarmen of volledig sluiten. Stel een klimaatplafond vertoont lekkage, dan kan dit volledig worden afgesloten via ChangeOver6. Daarmee hoeven er minder kogelafsluiters geplaatst te worden op de totale installatie voor secundair afsluiten.”

AB-QM
Om exact te voldoen aan iedere gewenste temperatuur is het van belang precies de juiste hoeveelheid water over de klimaatplafonds te kunnen sturen. Daarnaast is een te hoog debiet/flow over de plafonds verspilling van energie. Hiervoor is er gekozen voor de drukonafhankelijke regelafsluiter, de Danfoss AB-QM. “Het debiet van zowel koelen als verwarmen kan je zeer precies inregelen,” aldus Nico. “Koelen vraagt een veel hoger debiet dan verwarmen, de juiste keuze van de drukgecompenseerde afsluiter is dan van groot belang. Het inregelen van de afsluiters gebeurt in het politiekantoor Hasselt digitaal door middel van de NovoCon® digitale servomotor die zich plug and play laat installeren. Door de buscommunicatie kan de motor de beide debieten regelen, zowel koelen als verwarmen, maar ook richting de gebouwautomatisering alarmen genereren. Mocht er bijvoorbeeld na verloop van tijd een verstopping komen, dan wordt dat via een alarm teruggekoppeld aan het gebouwbeheersysteem. De NovoCon® digitale servomotor voegt communicatie en automatisering toe, en zorgt voor optimale tijdsbesparing tijdens installatie. Men kan inregelen, spoelen en ontluchten via de gebouwautomatisering. Dit bespaart veel werkuren op het project.”

Uitgebreide communicatie
ChangeOver6 voorkomt een crossflow van koelen naar verwarmen en vice versa. “Ook van stromingsgeluid is geen enkele sprake. ChangeOver6 ‘vertelt’ bovendien aan het gebouwbeheersysteem in welke stand de afsluiter zich bevindt. Ook de NovoCon® digitale servomotor geeft feedback aan het gebouwbeheersysteem tot zelfs de verwachte levensduur van de applicatie. Zo kunnen werkzaamheden op voorhand ingepland worden. Groot voordeel van de NovoCon® digitale servomotor is dat deze wordt geprogrammeerd door middel van de gebouwautomatisering of de gratis Danfoss commisioning tool. Dat verlaagt de inregeltijd. Op het moment dat er spanning wordt gezet op de NovoCon® kan nog, voordat de klimaatplafonds worden toegemaakt, alles worden getest. Het verlaagt de foutenlast.”

In totaal zijn er in het nieuwe politiegebouw honderd NovoCon ChangeOver6-afsluiters geplaatst. “Door met ChangeOver6 te werken zijn er veel minder afsluiters nodig, geen drukverschilregelaars aan stijgleidingen, dus qua materiaal is men veel goedkoper uit. Ook het testen en inregelen op locatie gaat veel makkelijker en sneller door de voorprogrammatie.” Naast het politiegebouw is er nog een tweede nieuwbouw opgetrokken in Hasselt. Hierin zetelt de brandweer. Ook dit gebouw is voorzien van dezelfde applicaties van Danfoss, maar mét de toevoeging van een energiemeting.

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar NovoConMeer informatie