Plopsa investeert in WKK

In de zoektocht om haar pretparken zo milieuvriendelijk en zo duurzaam mogelijk te exploiteren, doet Plopsa een beroep op de kennis en knowhow van verwarmingsspecialist Remeha. Na een uitgebreide studie door Remeha kwam een systeem gebaseerd op warmtekrachtkoppeling (WKK) als beste oplossing uit de bus voor een optimale energiebesparing en energie-efficiëntie.

Voor maximale efficiënte en een snelle terugverdientijd zou een WKK eigenlijk continu in bedrijf moeten zijn. Omdat de WKK bij Plopsa in De Panne zowel elektriciteit voor het pretpark levert als thermische warmte voor het verwarmen van het zwembad draait de installatie gemiddeld 6.700 werkuren op jaarbasis. Dat is bijna volcontinu. Dat maakt een WKK juist zo ideaal voor Plopsa. Binnen de vijf jaar is deze investering dan ook al terugverdiend.

Op vlak van elektriciteitsverbruik en thermisch verbruik heeft Remeha de dimensionering van de WKK bepaald. Om de WKK constant te kunnen laten draaien, is uitgegaan van het minimum aan thermisch vermogen dat Plopsa vraagt. Dat heeft geleid tot een installatie dat continu 254 kW aan thermisch vermogen levert en 200 kW aan elektrisch vermogen. Het bruto vermogen van de WKK is 535 kW, bereikt door twee Remeha 610-toestellen met negen leden. Een buffervat is niet voorzien: enerzijds is er altijd een constante thermische afgifte van 200 kW en bij nood zou het zwembad ook als buffer kunnen optreden.”

In tegenstelling tot een klassieke gasketel wekt de WKK dus niet alleen continu warmte op maar tegelijkertijd ook elektriciteit. De Plopsa Group zal op één jaar tijd meer dan 2,4 gWh kunnen besparen aan energie (verwarming en elektriciteit) met deze WKK. Door dit lager energieverbruik zal Plopsa ook 474 ton minder CO2 uitstoten of het equivalent van maar liefst 120 Belgische gezinnen. Remeha is voor Plopsa veel meer dan enkel een verwarmingsfabrikant. Als partner verzorgen ze het totaalpakket. Met deze WKK draagt Plopsa weer een steentje bij aan het behalen van de Europese klimaatdoelstellingen tegen 2020 en 2050.

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar RemehaMeer informatie