Hogedrukwaterneveling voor EnergyVille2

EnergyVille 2 is het tweede gebouw dat de onderzoekssamenwerking tussen KU Leuven, VITO, imec en UHasselt huisvest. Het gebouw biedt plaats aan state-of-the-art onderzoekslabo’s en kantoorruimte voor ongeveer honderd onderzoekers. Een stabiele vochtigheid is essentieel in de labo’s. Om dat te bereiken, plaatste Dristeem Belgium een adiabatisch hoge druk bevochtigingssysteem in de luchtbehandelingskasten.

In EnergyVille 2 vindt hoogtechnologisch onderzoek plaats gericht op technologieontwikkeling voor energieopwekking met dunne-film zonnecellen, intelligente PV-modules en nieuwe batterijsystemen voor lokale energieopslag. “Voor dergelijk hoogtechnologisch onderzoek is het belangrijk dat de vochtigheid constant wordt gehouden, zodanig dat deze geen invloed heeft op de proeven die er worden uitgevoerd,” zegt Marc Briers van Dristeem Belgium. De Dristeem hogedruksystemen combineren koeling en bevochtiging door verdamping van water gebruikmakend van hogedruk nozzles voor een ultrafijne verneveling en snelle verdamping.

Economisch en ecologisch verantwoord
Het adiabatische bevochtigingsprincipe onttrekt de warmte aan de luchtstroom nodig voor de verdamping van het water, zo legt Briers uit. “De vochtigheid stijgt, terwijl de luchttemperatuur daalt. Het koelend effect in deze bevochtigingssystemen draagt bij tot een zeer energievriendelijke oplossing voor toepassingen waar zowel koeling als bevochtiging gewenst is. Bij droge en warme dagen in het tussenseizoen kunnen we de warmte in de buitenlucht gebruiken en is er geen extra energie(warmte) nodig. Dat is ecologisch en economisch voordeliger dan energie uit elektriciteit halen. Het verdampingskoeleffect verlaagt bovendien de koellast in het gebouw, waardoor een kleinere koelinstallatie vereist is.”

Weinig onderhoud
Bij EnergyVille 2 heeft Dristeem Belgium twee luchtbehandelingskasten uitgevoerd met een hogedruksysteem. Briers: “De twee systemen leveren elk een maximaal vermogen van 180 liter water per uur, maar draaien slechts op de helft van hun debiet. De capaciteit is zodanig berekend dat één systeem volledig zelf kan instaan voor de bevochtging bij een eventuele storing aan de andere luchtbehandelingskast. Het gaat hier dus om een redundant systeem met de nodige uitdagingen naar de regeling toe.” Hoge druksystemen vragen volgens Briers over het algemeen weinig onderhoud. “De hogedrukpomp is ontworpen voor een werkingstijd van 7.000 draaiuren tot een eerste onderhoud. De RVS nozzles en ventielen zijn volledig onderhoudsvrij.” Zo zijn de labo’s in EnergyVille 2 gegarandeerd van een stabiel binnenklimaat.

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar Dristeem BelgiumMeer informatie