CIAT België zet HVAC-expertise in bij De Drie Platanen

De grootte en importantie van een project hebben een directe relatie met de bedrijven die er bij betrokken zijn. Goed voorbeeld daarvan is de warmtepompkennis en de luchtbehandelingsapparatuur, die CIAT België inzet bij het project WZC De Drie Platanen in Oostende.

De Drie Platanen omvat een nieuw rust- en verzorgingshuis. Het bestaat uit 98 kamers met bijbehorende voorzieningen. Tevens omvat het project een viertal assistentiewoningen, een dagverzorgingscentrum, een medisch-sociaal centrum en een publiek restaurant. Architectuur, duurzaamheid en de technische aspecten staan in dienst van de gebruikers.

Lage energiekosten
“Voor een hoog comfort en zo laag mogelijke energiekosten dragen wij mede zorg”, zegt Patrick Callaert van CIAT België. Centraal staat ‘Trias Energetica’: het beperken van de energiebehoefte, toepassing van zuinige apparaten en het aanspreken van duurzame energiebronnen. Dit zijn ook de fundamentele principes waar CIAT België voor staat. “Het gehele project is gebaseerd op een BEO- veld toepassing, waarbij de verwarming en actieve koeling wordt verzorgd door een hoog rendement watergekoelde warmtepomp. Er wordt ook gebruik gemaakt van natuurlijke koeling via een warmtewisselaar, die gebruik maakt van de koude opgeslagen in de bodem. De luchtgroepen zijn aan de binnenzijde grotendeels uitgevoerd in RVS en tevens passen we ook speciale coatings toe op de ventilatoren en kruisstroomwisselaars. Daarmee anticiperen we op het hogere zoutgehalte in de lucht waarmee de locatie nabij zee te maken heeft.”

Luchtgroepen
CIAT België levert hier de luchtgroepen, warmtepomp en warmtewisselaars. Centraal staat het koelen en verwarmen van de kamers door middel van een BEO-veld (Boorgat Energie Opslag). Dit zorgt in de winter voor de basisverwarming en in de zomer voor de basiskoeling. Bij deze techniek worden een aantal kunststof U-lussen in boorgaten geplaatst en onttrekt de warmtepomp warmte aan de bodem tijdens het stookseizoen en kan dit systeem de bodemkoude gebruiken tijdens de zomer als vrije koeling.

Onderhoudsvriendelijk
“Dit systeem is uiterst onderhoudsvriendelijk en door het constante temperatuurniveau geschikt voor toepassing in een rust- en verzorgingshuis. “Voor de opwekking van warmte en koude is gekozen voor een energie-efficiënt-ysteem waarbij de bodem wordt aangesproken. Daarbij wordt zowel de warmte als de koude uit de bodem optimaal benut. Ook een geoptimaliseerd ventilatiesysteem maakt deel uit van de bouw, waarbij vier luchtgroepen met zeer hoge recuperatie zorgen voor een ideaal binnenklimaat voor de bewoners.”

Juiste klimaat
CIAT is van oorsprong een Frans bedrijf dat al meer dan 80 jaar bestaat en in België al meer dan 30 jaar actief en succesvol aanwezig is. Het is twee jaar geleden overgenomen door een Amerikaans concern, genaamd UTC. Niet alleen verzorgingshuizen maar ook in hotels, kantoorgebouwen, industriële sites en ziekenhuizen zorgt CIAT voor het juiste klimaat met geavanceerde apparatuur. Er werken bij CIAT België een 20-tal mensen. Het bedrijf is gevestigd in Groot-Bijgaarden. Bij De Drie Platanen worden de toestellen in juli en augustus geleverd en vindt de voorlopige oplevering waarschijnlijk eind 2018 plaats.

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar CIATMeer informatie